Hlavní navigace

Znalost dvou světových jazyků otevírá mladému informatikovi dveře do oddělení zákaznické podpory

24. 11. 2014

Sdílet

 Autor: © Iakov Kalinin - Fotolia.com
Podle zaměstnavatelů je sehnat mladé nadšené kvalitní informatiky náročné, ve stážích u studentů se vidí plus. Požaduje se schopnost komunikace minimálně v angličtině a výhodou je i zkušenost z nějakého open source projektu.

Podíl IT odborníků na zaměstnané populaci v Česku od poloviny devadesátých let průběžně stoupal. V roce 2013 jich u nás bylo už 148 000 a strmě přibylo i studentů informatiky. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). I přesto však manažeři firem kvalifikované pracovníky postrádají. Mnohdy si hledají nové zaměstnance už v řadách studentů skrze stáže.

 

Kromě jazykových kurzů frčí i sick days,  divoký teambulding a dodatková dovolená

Dle ČSÚ studovalo v roce 2013 v Česku vysokou školu v oboru informačních technologií necelých 22 000 lidí, což tvoří podíl 5,9 % na celkovém počtu vysokoškoláků. Oproti roku 2001 tedy vzrostl počet studentů IT oborů více jak trojnásobně. Zaměstnavatelé však tvrdí, že sehnat mladé nadšené informatiky s dobrými základními znalostmi je pro ně náročné. Poznávacím znamením kvalitních absolventů jsou stáže už při studiu zaznamenané v životopise. Nabízí je například společnost Sonet, která dodává platební terminály po Česku i v zahraničí. „Pokud student pracuje v IT již na vysoké škole, je to pro nás pozitivní znamení skutečného zájmu o obor. Získané znalosti znamenají také kratší dobu zaškolování. Máme několik kolegů, kteří ve firmě začínali prací na zkrácený úvazek ještě při škole a po dokončení studia u nás zůstali,“ řekla Lenka Bukalová, ředitelka obchodu a marketingu společnosti. Firma zaměstnance k setrvání motivuje různými benefity. Kromě jazykových kurzů jsou to například i sick days, dodatková dovolená, atraktivní teambuldingové akce, stravovací poukázky a mimo jiné pohodlně zařízené kanceláře pod brněnskou hvězdárnou. Neméně lákavou je možnost spolupracovat se zahraničními špičkami v oboru.

 

Část mzdy jde na nákup akcií zaměstnavatele

Výhodu praxe reflektuje i Úřad práce ČR (ÚP ČR), který zaštiťuje programy podporující odbornou praxi, mezi nimi například Program Odborná praxe pro mladé do 30 let v jednotlivých krajích. V případě, že firmy zapojené do tohoto projektu zaměstnají absolventa s evidencí na ÚP ČR, mohou získat dotaci až 24 000 korun měsíčně po dobu 6 – 12 měsíců. Dalších až 40 200 korun měsíčně mohou společnosti dostat na mzdu takzvaného mentora, osoby, která mladému zaměstnanci zajistí zaškolení a bude se mu věnovat po celou dobu, kterou ve firmě stráví. „Podstatou takových aktivit je zvýšit šance mladých lidí na trhu práce a usnadnit jim tak hledání zaměstnání,“ potvrdila mluvčí ÚP ČR Kateřina Beránková.

Přesvědčit IT firmy o své kvalifikaci se přitom absolventům vyplatí. „IT firmy musejí tvrdě bojovat o kvalifikované zaměstnance. Snaží se tedy o motivaci různými vstupními benefity. U zahraničních firem není výjimkou, že část mzdy jde na nákup akcií zaměstnavatele s tím, že sám zaměstnavatel investovanou částku dorovná ve stejné výši,“ uvedl analytik ze společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

 

Kromě angličtiny také němčina nebo francouzština

Boj za co nejvyšší kvalifikaci přitom pro zaměstnance v informačních technologiích zdaleka nekončí úspěšným pohovorem. Absolventi i zkušenější pracovníci se v oboru neobejdou například bez znalosti cizích jazyků. „Požadujeme schopnost komunikace v angličtině a výhodou je i zkušenost z nějakého open source projektu. Znalost dvou světových jazyků pak otevírá dveře do oddělení zákaznické podpory,“ řekl Radovan Musil, ředitel vývojového centra společnosti Red Hat v Brně. Tato firma v současné době zaměstnává 750 lidí včetně studentů na dlouhodobých brigádách.

 

 

 

Byl pro vás článek přínosný?