Hlavní navigace

7 tipů jak pohnout s prací

28. 5. 2016

Sdílet

 Autor: © Irina Zolina - Fotolia.com
Máte pocit, že jste stále v práci? Jen sedíte v kanceláři, porada střídá poradu a vy jste na nic převratného nepřišli? Není divu, že máte pocit ztráty času. A neefektivnosti své práce. Projekty leží nedokončené na stole, monitor počítače bliká a vy nic, pouze tupě hledíte před sebe. Bez nápadu, bez motivace pokračovat a dokončit započaté.

Co dělat v takovém případě? Jak si poradit? Možná si stačí jen něco zajímavého přečíst. Přinášíme 7 účinných tipů z poradny realitního serveru kancelare.cz, které vám jistě pomohou získat zpět ztracenou chuť do práce.

 

Paretův princip

 

Paretův princip nebo Pravidlo 80/20 lze v různých odvětvích lidské činnosti, nejen v ekonomice. Pravidlo znamená, že 80% důsledků pramení z 20% příčin. V praxi je pak snaha odhalit ono malé spektrum příčin, které tak významně ovlivňují celkový výsledek. Tento proces hledání se nazývá Paretova analýza. Obvykle skutečně platí, že 80% výsledků dosáhnete během 20% vynaloženého času. Pokud projekt zabere až 80% vaší pracovní doby a skončí neúspěchem, respektive stagnací či slabým 20% výsledkem, je čas uvažovat o změně systému vaší práce nebo o ukončení daného projektu.

 

Occamova břitva

 

Jde o princip, který hovoří o tom, že pokud existuje několik řešení, je vhodné upřednostnit to nejméně složité. To nejjednodušší bývá často i to nejúčinnější. A to platí ve všem, bez výjimky. Tak už si to nekomplikujte.

 

Salámová technika

 

Možná vás straší to, že jde o něco velkého. Nicméně i ten největší projekt, i ten zdánlivě nejtěžší úkol se dá skoro vždy rozdělit na menší části, tedy jako když salám rozkrájíme na plátky. Ano, toto jednoduché řešení dokáže hotové zázraky. V první řadě vás nastartuje a vrátí vám zpět ztracenou odvahu a chuť do práce. A najednou nikoho u vás v kanceláři ani jen nenapadne, že byste to nezvládli. Rozdělené úkoly můžete případně přeskakovat, případně delegovat na někoho dalšího, odložit či vynechat, podstatné je, že se pohnete vpřed.

 

Soustřeďte se jen na jednu nejdůležitější věc

 

Nesprávné zaměřena aktivita je pokusem trefit se do jednoho terče (což je náš původní cíl) způsobem, že se snažíme trefit jakýkoliv terč. Priorita je jen jedna a ta musí být splněna. Splněna jako první, a basta. Teprve po jejím úspěšném dokončení se můžeme zaměřit na další a další... Vaše práce může stát právě z důvodu, že se snažíte prioritu obejít řešením jiných, sekundárních úkolů, které až tak podstatné nejsou. A především vyřešením úkolů sekundárních nezmizí problém s úkolem hlavním. Často si sekundární úkoly sami zbytečně vymýšlíme, jen abychom měli pocit, že něco děláme a to skutečně důležité je tím odloženo.

 

Nejprve udělejte to nepříjemné

 

Opravdový expert v oblasti osobního rozvoje, řečník a motivátor Brian Tracy je přesvědčen o tom, že nejprve bychom měli vždy udělat to, co je nám nejméně příjemné. Může to totiž být úkol, který blokuje všechno ostatní, práce, bez níž se nepohneme dále. Tím, že ji vyřešíte, si uvolníte svázané ruce i nervy, a jste opět o něco blíže ke splnění celého projektu.

 

Dopřejte si odpočinek

 

Vaše  práce chvíli počká. Ve snaze být co nejefektivnější jste možná sami sebe přesvědčili, že nemáte čas odpočívat. Ale to je obrovská chyba. Každý si zaslouží pauzu, i vy, tak si ji dopřejte. Chvilku nepřemýšlejte ani o byznysu  ani o klientech ani o ničem, co souvisí s vaší prací. Možná pomůže i odejít někde pryč z kanceláře, i když jsou vaše kanceláře v Brně, Praze nebo jiném městě pohodlná. Jednoduše vystupte z rutiny, alespoň na moment a uvidíte, že se vám hned vyjasní.

 

Nebojte se inovací a netradičních řešení

 

Edison prý tvrdil, že vynalezl nejen to, jak funguje žárovka, ale také 1000 způsobů, jak nefunguje. Podobně i mnohé zkratky a triky vznikly z obyčejné z nudy nebo z lenosti. Podívejte se na svůj projekt z jiné perspektivy, například z pohledu konkurence. Případně se v duchu přeneste do budoucnosti, ve které je již tato úloha dokončena. Co nastane v alternativní realitě, ve které váš projekt neuspěl? Zhroutil se svět, nebo jde klidně dál?

 

Neberte se příliš vážně, zkuste načerpat nové síly i nápady i méně tradičně. Uvidíte, že vás to posune někam, kam jste ani netušili.

Zdroj: kancelare.cz 

soutez_casestudy

 

 

Byl pro vás článek přínosný?