Hlavní navigace

Akciová kocovina přichází: party s názvem tištění peněz Fedem skončila

8. 10. 2014

Sdílet

 Autor: © dimasobko - Fotolia.com
Mysleli jste si, londýnská burzovní smetánka ze City má na růžích ustláno? Toužili jste někdy být zazobaný cityboy? Dobře radím: Rozmyslete si to. Podle průzkumu se třetina bankéřů z londýnské City potýká s depresemi. (Mezi námi, mluvit o City je už poněkud archaismem, neb dnes už londýnské finanční instituce dávno přesídlily do čtvrti Canary Wharf.) Znám už celkem dva původně ostré londýnské hochy, kteří si našli svou vyvolenou v Čechách, aby mohli rány na duši léčit českými knedlíky.

Jenomže co jsou to dva vyléčení chlapi proti mase těch ostatních? Tudíž není divu, že dnes v celé Evropě znovu vládne mizerná nálada. Londýnský index FTSE ztrácí 0,3 %, německý DAX dokonce 0,7 %. Investory jejich deprese konečně dohnaly a jeden po druhém si pokládají otázku: „A proč by vlastně trhy měly růst?“ A většina z nich na žádný důvod nemůže přijít. Ještě pikantnější je to, proč si tuto otázku kladou právě nyní. Investoři totiž cítí, že po více než dvou letech v říjnu na trzích skončí party s názvem tištění peněz americkou centrální bankou. Kocovina přichází a všichni si najednou uvědomují, jak moc jim budou přísuny levných peněz chybět. Investoři navíc marně sondují, jak rozhazovačná bude v nákupech cenných papírů Evropská centrální banka.

 

Fabriky nebudou rozjíždět větší náborové akce

Na trzích proto může ještě několik dní panovat nálada pod psa. K té může dnes přispět i zápis z posledního zasedání Fedu, který bude odtajněn až večer. Pokud se ukáže, že američtí centrální bankéři mají opravdovou snahu za několik měsíců zvýšit v americké ekonomice úrokové sazby, bude to pro investory další rána. Zatímco v posledních letech nepoznaly akciové trhy z dlouhodobějšího pohledu nic jiného než růst, postupně by se jejich pohyb měl změnit na stagnaci doprovázenou občasnými poklesy.
Dolaru dnes nervozita na trzích k ziskům nepomohla. Naopak mírně oslabil na 1,267 USD/EUR. Vrací tak euru část svých zisků z posledních týdnů. Koruna dnes kosmeticky oslabovala na 27,47 CZK/EUR. Přitom k úspěchu dnes koruně mohla pomoci nová česká statistika. Míra nezaměstnanosti totiž v září poklesla o desetinu procentního bodu na 7,3 %. Úspěch je o to větší, že v září obvykle dochází k nárůstu míry nezaměstnanosti. Jednak totiž v této době bývá ukončována část sezónních prací, jednak na úřady práce přicházejí opozdilí absolventi, kteří tak nestihli učinit během léta. Jenže obojí bylo tentokrát zamaskováno nábory nových pracovníků. Stále také vznikají nová pracovní místa. Na jedno volné místo nyní připadá 9,4 uchazeče, před rokem to bylo 13,4. Přesto zůstáváme s výhledem opatrní. Fabriky nebudou rozjíždět větší náborové akce ve chvíli, kdy se kondice německého průmyslu zhoršuje. Pro letošek proto počítáme s průměrnou mírou nezaměstnanosti na 7,7 %. Lépe bude příští rok, kdy by měla nezaměstnanost poklesnout na 7,3 %.

 

Zlotý oslabuje k euru
Tím, že dnes vše padá, se řídila i polská centrální banka. Ta srazila své úrokové sazby, a to rovnou o plných 50 bazických bodů. Její základní sazba nyní leží na 2 %. Polští centrální bankéři se tím snaží bojovat proti propadu inflace hlouběji do záporu. Výhodou polské centrální banky je, že její sazby mají stále prostor k poklesu. Polská centrální banka proto nemusí oslabovat zlotý intervencemi či rozjíždět jiná experimentální opatření po vzoru ECB či ČNB. Kvůli zásahu centrálních bankéřů dnes zlotý oslabuje k euru. A protože dnešní snížení sazeb polské centrální banky nemusí být posledním, měl by zlotý své ztráty v dalších týdnech ještě prohloubit.

CS24

 

Autor působí ve společnosti Next Finance s.r.o.

Byl pro vás článek přínosný?