Hlavní navigace

Brutální propad maloobchodních tržeb!

Sdílet

 Autor: © Alx - Fotolia.com
Maloobchodní tržby podle čerstvých údajů (bez očištění o počet pracovních dní) v lednu meziročně klesly o 4,7 %.

Tak vysoký propad je brutální. Trh očekával daleko optimističtější scénář. Pokles byl odhadován o 2,1 procentního bodu nižší. Ani pokud výsledný údaj očistíme o kalendářní vlivy, celkový obrázek se příliš nezlepší. Po očištění maloobchod v únoru meziročně propadl o 1,7 %. Dnešní výsledek ukazuje, že se na dlouhodobém klesajícím trendu českého maloobchodu příliš nemění. Přitom leden přinesl naději na zlepšení, tehdy očištěný maloobchod propadl (po dnešní revizi) pouze o 0,6 %.

 

Markéta ŠichtařováKde hledat největší viníky propadu?

Statistiku opět nejvíce ovlivnila auta. Prodej a opravy motorových vozidel propadly meziročně po očištění o 5,4 %. Spotřebitelé s koupí auta stále čekají na viditelné zlepšení ekonomiky, které ne a ne přijít. Trochu „lepší“ výsledek zaznamenává jen samotný maloobchod bez aut, kde očištěné tržby padají meziročně „jen“ o 0,2 %.

Ačkoliv propad tržeb je patrný ve většině sortimentních skupin, do celkového propadu se silně promítl hlavně propad prodejů potravin, a to převážně v nespecifikovaných prodejnách. Nedařilo se ani výrobkům pro sport, kulturu a rekreaci, neboli těch skupin, bez kterých se lidé při utahování opasků snadno obejdou.

Co naopak stále táhne, jsou internetové obchody a zásilkové služby, jejichž tržby vzrostly meziročně o 21 %. Opět se potvrdilo, že v rámci úspor lidé stále častěji místo po obchodech brouzdají po internetu. I nadále také táhnou moderní technologie – hlavně mobily a počítače. Pozitivní vývoj vidíme i u prodejů oděvů a obuvi.

Co nás čeká? 

Dnešní statistika by mohla být dalším potvrzením, že česká ekonomika si v prvním čtvrtletí sáhla na své dno. Během března čekáme, že statistiky budou ještě naplno odrážet recesi, naopak v druhém čtvrtletí tohoto roku by mělo docházet k oživování, které však jen pozvolné. Ke stabilizaci maloobchodních tržeb by také měl přispět fakt, že se lidé začnou víc přizpůsobovat vyšším sazbám DPH platícím od začátku roku. Díky tomu by mohla začít růst domácí poptávka.

Opět nemůžeme spoléhat na to, že nás z krize vytáhnou okolní země. Polská stejně jako slovenská ekonomika bojují samostatně s evropskou krizí. Také ekonomika Německa stále trpí díky uvadání evropského průmyslu. Musíme se proto soustředit sami na sebe, klíč leží v ozdravení domácí poptávky.

 

Co z toho plyne pro trh? 

Koruna na dnešní negativní zprávy reagovala oslabením v řádu několika haléřů, načež se její kurz opět vrátil na předchozí hodnoty. Reakce ze strany ČNB se v nejbližších měsících pravděpodobně nedočkáme, ta by k využití devizových intervencí patrně přistoupila pouze v případě hrozby sklouznutí do deflace. České fundamenty nadále zůstávají velmi slabé. Koruna se nyní pohybuje v krátkodobém oslabujícím kanále a očekávám, že během měsíce se dotkne psychologické hranice 26,00 CZK/EUR. 

CS24

 

Autorka je ředitelkou společnosti Next Finance

Byl pro vás článek přínosný?