Hlavní navigace

CAFIN Day 2011 hravý i inspirující

6. 9. 2011

Sdílet

V Netvořicích u Prahy proběhl 25. srpna druhý ročník akce s názvem CAFIN Day. Pod záštitou České asociace pro finanční řízení (CAFIN) se zde konaly přednášky o netradičních tématech z oblasti finančního řízení.

Zároveň se na CAFIN Day uskutečnila finanční olympiáda mezi účastníky; ti byli tradičně z řad finančních ředitelů, controllerů a jiných vedoucích pozic.

Po představení hlavních aktivit České asociace pro finanční řízení vystoupil první host, Tomáš Hájek (jednatel a finanční ředitel Siemens Enterprise Communications).  Tomáš Hájek odpovídal účastníkům na různorodé otázky: jak rychlé jsou inovace uvnitř podniku, ve kterém pracuje, proč společnost upřednostňuje tandem dvou jednatelů či jak se ve firmě měří tvorba hodnoty. Zaměřil se také na multikulturální přístupy – účastníky totiž zajímalo, v čem jsou Češi jiní.

 

Peníze kazí charakter...

Po Tomáši Hájkovi dostal slovo Vladimír Pašek (vedoucí týmu financí WITTE Nejdek), který s účastníky rozebral projektový controlling a dopad finanční krize na něj. „Projektový controlling společně s nabídkovými kalkulacemi a investičním controllingem tvoří analytický základ pro efektivní vedení projektů,“ začal svou přednášku. Právě na příkladu společnosti, v níž působí, vysvětlil nové výzvy projektového controllingu, které s sebou přináší toto (po)krizové období. 

S tématem morálního hazardu a jeho prevence přišla Hana Žůrková (finanční ředitelka společnosti ORGREZ). „Správné řízení lidského potenciálu je jedním ze zásadních kritérií úspěchu podniku a právě morální hazard v manažerském odměňování bývá považován za jeden z hlavních faktorů, které přispěly k finanční a hospodářské krizi v letech 2007 až 2009,“ vysvětlila na úvod. A jak je možné proti morálnímu hazardu bojovat? „Smyslem je bránit firmám, především finančním institucím, poskytovat svým vedoucím zaměstnancům odměny, které by je motivovaly k "nepřiměřenému a zbytečnému riziku" a jež by současně ohrožovaly hodnotu, případně i existenci těchto institucí.“

 

Původ veškeré kultury je ve hře

Odpolední program nabídl účastníkům dvě sekce. V sekci A si mohli poslechnout Jana Bolka (finanční ředitel DEK), v sekci B vystoupil Pavel Smolek (finanční ředitel Berentzen Distillers ČR). Jan Bolek formou hry 10 stupňů ke zlaté rozebral s účastníky, jaká je pozice controllingu přímo u nich ve firmách. „Tentokrát jsem si prošel benchmarkingem našeho firemního controllingu a dostal jsem impulsy, kam dál postupovat,“ chválil si tuto interaktivní část jeden z účastníků.

Také Pavel Smolek pojal svoji sekci hravě: aby účastníkům přiblížil problematiku cenotvorby, vzal si za příklad běžně dostupný produkt – láhev alkoholu. Přestože většina účastníků měla s cenotvorbou nějaké zkušenosti, náhled do zákulisí rychloobrátkového zboží a zejména systém spolupráce s obchodními řetězci byl pro většinu překvapením. Ten, kdo z účastníků nakonec dokázal na základě Smolkových poznatků alkoholický nápoj co nejpřesněji ocenit, ho i získal jako výhru za své vědomosti.

Závěr dne se již nesl v neformálním duchu: konala se finanční olympiáda mezi týmy, které tvořily sami účastníci. „Setkání s lidmi s obdobnými zkušenostmi a problémy hodnotím kladně,“ komentovala CAFIN Day další účastnice. CAFIN Day se konal již podruhé; na akci opět zazněly netradiční přednášky o neotřelých tématech. Akce byla určena jak pro členy neziskové organizace České asociace pro finanční řízení, tak také pro zájemce z řad odborné veřejnosti.

 

Zdroj: Česká asociace pro finanční řízení (CAFIN)

 

 

Foto: © AKS - Fotolia.com

CS24

 

 

Byl pro vás článek přínosný?