Hlavní navigace

ČBA: Nové úvěry si berou především domácnosti

8. 8. 2014

Sdílet

 Autor: © auremar - Fotolia.com
Objem bankovních úvěrů dosáhl v závěru prvního pololetí 2561,7 mld. Kč, ke konci června tak došlo k meziročnímu růstu o 5,7 %. Rychlejším tempem i nadále roste počet i objem úvěrů obyvatelstvu než úvěrů podnikům.

„Úvěrová statistika podnikové sféry svědčí o tom, že oživení investiční poptávky není založeno jen na dluhovém financování, ale že firmy do značné míry využívají vlastní zdroje,“ komentuje růst úvěrů podnikům o 2,8 % Eva Zamrazilová, hlavní ekonomka České bankovní asociace. Přestože celkový objem úvěrů nefinančním podnikům roste (o 2,8 %), objem nových úvěrů podnikové sféře stále ještě klesá – za první pololetí 2014 se snížil o 4,4 %. Nejdynamičtěji (o 4,8 %) rostl objem úvěrů v nejnižší velikostní kategorii do 7,5 mil. Kč, velké úvěry nad 30 mil. naopak klesly (o 7,4 %).

 

Pokud by došlo k vzestupu úrokových sazeb

Úvěry domácnostem, tažené tradičně především hypotékami, rostly oproti tomu o 4,8 %. Hypoteční úvěry v objemu 866 mld. Kč se na úvěrech obyvatelstvu podílely 66 % a v rámci meziročního srovnání dosáhly 5% růstu. „Vyšší dynamika nových úvěrů domácnostem je koncentrována do bydlení, kde je podporována velmi nízkými úrokovými sazbami v tomto segmentu. Ke konci června dosáhly svého nového minima 3,22 %,“ doplňuje Eva Zamrazilová. U refinancovaných úvěrů na bydlení je úroková sazba pro klienty ve výši 2,81 % dokonce ještě příznivější.

U úvěrů na bydlení došlo ke snížení počtu úvěrů v selhání (a činí 3,2 %), u spotřebních úvěrů se však drží na relativně vysoké hladině 12,2 %. „Prozatím je bonita úvěrů domácnostem určeným na bydlení velmi dobrá a není důvod se domnívat, že by tomu tak nemělo být i nadále. Riziko vyššího nesplácení by mohlo hrozit až v delším časovém horizontu, pokud by došlo k výraznějšímu vzestupu úrokových sazeb při refixacích – makroekonomické predikce však zatím výraznější vzestup úrokových sazeb nepředpokládají,“ dodává Eva Zamrazilová. V případě úvěrů podnikům je situace o něco příznivější než před rokem – podíl úvěrů se selháním klesl na 7 %, což indikuje lepší finanční situaci podnikové sféry.

 

 

soutez_casestudy

 

 

Byl pro vás článek přínosný?