Hlavní navigace

Český HDP roste sice pomaleji, Svazu průmyslu a dopravy ale prognózy vycházejí, optimismus zůstává

14. 11. 2014

Sdílet

 Autor: © chris - Fotolia.com
Česká ekonomika ve 3. čtvrtletí podle prvního předběžného odhadu Českého statistického úřadu ve srovnání s předchozím čtvrtletím vzrostla o 0,3 procenta, meziročně je hrubý domácí produkt vyšší o 2,3 procenta.

Čísla jsou mírně za očekáváním analytiků, kteří předpovídali, že meziročně hospodářství stoupne o 2,5 procenta a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,4 procenta. „Předběžný odhad růstu reálného HDP se výrazněji neliší od našich trendových očekávání, podle nichž se ve druhém pololetí zmírní tempo růstu s ohledem na vývoj srovnávací základny. Naše poslední letní prognóza HDP pro letošní rok pracovala s hodnotou 2,2 procentního meziročního růstu HDP,“ uvedl Bohuslav Čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR).

 

Pozice průmyslu zůstává silná

Dosavadní čtvrtletní růst meziročního reálného HDP byl o něco vyšší, v prvním čtvrtletí o 2,6 % a ve druhém o 2,5 %, nicméně současný ekonomický vývoj a výsledek hodnotí analytik SP ČR mírně pozitivně. Růst HDP je totiž provázen příznivými faktory jako je větší stabilizace domácí poptávky, zvýšená investiční aktivita oproti minulým rokům, optimističtější očekávání i schopnost řady firem udržet si zakázky i při zpomalení dynamiky eurozóny. Pozice průmyslu zůstává silná, což potvrdila i čísla průmyslové produkce a zakázek za září. „Celkové výsledky průmyslu letos prozatím byly většinou mírně nad očekávání a mírně převažující optimismus zůstává,“ dodal Bohuslav Čížek.

CS24

 

Svaz průmyslu a dopravy ČR je největším zaměstnavatelským svazem v zemi. Posláním této dobrovolné, nestátní organizace, nezávislé na vládě, politických stranách a odborech, je ovlivňovat hospodářskou a sociální politiku vlády a působit na vytváření optimálních podmínek pro podnikání. Hájí zájmy zaměstnavatelů v evropských a mezinárodních organizacích, zejména jako člen vlivného evropského svazu zaměstnavatelů BusinessEurope.

Byl pro vás článek přínosný?