Hlavní navigace

Český vývoz rostl, bude ale hůř

7. 12. 2012

Sdílet

 Autor: © Franck Boston - Fotolia.com
Říjnový český vývoz zaznamenal oproti stejnému měsíci v loňském roce nárůst v běžných cenách o 7,5 procenta, přičemž přebytek se zvýšil o 0,8 procenta na 33 miliard korun. Meziměsíčně ovšem spadl o 2,4 procenta.

Dnes zveřejněná data Českého statistického úřadu (ČSÚ) potvrzují, že českou ekonomiku táhne zejména exportně orientovaný průmysl, vytvářející více jak třetinu HDP. Na druhé straně je patrný trend zpomalování vývozu, slábnutí zahraniční poptávky a zhoršování celkové kondice tuzemského průmyslu. Trend oslabování kondice průmyslu dokládají aktuální šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR (SPČR), podle něhož firmy v první polovině roku 2013 nepředpokládají změnu k lepšímu. Očekávání slabého roku pro náš export dokládá i podzimní výhled Konfederace evropského podnikání BUSINESSEUROPE, jehož je SPČR členem. Z nedávno zveřejněné prognózy vyplývá, že pro ČR nejdůležitější trh eurozóny bude v podstatě stagnovat a zvýší se v roce 2013 sotva o 0,1 procenta. Celá Evropská unie poroste o zhruba 0,5 procenta. Informaci o výhledu najdete zde

 

Go East...

Podle očekávání Svazu průmyslu a dopravy ČR i renomovaných institucí jako je Česká národní banka vývoz na přelomu a začátkem příštího roku výrazně zpomalí.

Z říjnových informací ČSÚ je poměrně příznivé je zjištění, že stoupá vývoz do zemí mimo EU, zejména do Ruska a dalších tradičních trhů v zemích Společenství nezávislých států. Právě ony jsou podle zjištění Svazu průmyslu a dopravy ČR na špici priorit mimo zemí EU: „Tuzemští exportéři se stále více zaměřují na trhy ve východní Evropě. Mezi firmami dominuje Ruská federace, stejně jako tomu bylo v předchozích letech. Ve srovnání s loňskem se zvyšuje poptávka po obchodování na Ukrajině a v Bělorusku“.

soutez_casestudy

Říjnový vývoz táhly i nadále zejména stroje a dopravní prostředky, jejich objem meziročně vzrostl o 3,3 % (4,9 mld. Kč). Zvýšil se i vývoz elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů (o 3,4 mld. Kč) a silničních vozidel a výpočetní techniky (shodně o 1,6 mld. Kč).

 

Byl pro vás článek přínosný?