Hlavní navigace

CFO Club: Na olympiádu do Soči nebo na Letnou

19. 12. 2013

Sdílet

Otázka finančních nároků na pořádání olympiády souvisí zejména s destinací, kde se olympiáda koná, nikoliv s tím, zda se jedná o zimní či letní akci.

Poslední a předvánoční setkání členů Klubu finančních ředitelů se konalo ve středu 11. prosince v prostorách sálu Boccaccio Grand Hotelu Bohemia v Praze 1. Nad tématem „Na olympiádu do Soči nebo na Letnou“ se v moderované diskusi zamýšlel předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Moderátorské role se ujal Martin Chalupský, Head of PR & Press Services, RWE Česká republika.

 

Setkání se odehrálo pod patronací společnosti RWE, hosty proto přivítal také Martin Herrmann, CEO, RWE Česká republika, večerem pak přítomné provedl Dean Brabec, prezident Klubu finančních ředitelů, Managing Partner CEE, Arthur D. Little. V rámci diskuse byla zmíněna témata související jak přímo s olympiádou, tak se sportem a jeho podporou obecně. Hovořilo se o organizačním a finančním zajištění olympiády, bezpečnostních opatřeních a o projektu Olympijský park Soči – Letná 2014.
 

Martin Chalupský: Olympijský symbol je nejreprezentativnější značkou na světě 

Martin Chalupský v úvodu krátce zmínil sponzoringové aktivity společnosti RWE na poli sportu. Za sedm let, po které společnost spolupracuje s českým olympijským týmem (ČOT), bylo investováno do podpory sportovních aktivit okolo 160 milionů korun. RWE byla už generálním partnerem ČOT (v r. 2005) a letos je jeho oficiálním partnerem. Podpora olympiády je jednou z hlavních čtvrtin v objemu sponzoringu firmy. Nicméně jde o žádoucí aktivity, navíc, jak připustil a jak to i dokládají různé marketingové studie, olympijský symbol je nejpozitivněji vnímaná značka na světě. Podpora olympiády je logicky prestižní záležitostí pro řadu firem.

 

Jiří Kejval: Sport má mezinárodní přesah 

Jiří Kejval uvedl několik zajímavých čísel souvisejících s olympiádou. Vlastní účast na olympiádě, tedy doprava sportovců, přeprava jejich sportovního náčiní, ubytování a stravování vyjde zhruba na 35 milionů, přičemž asi jednou polovinou až dvěma třetinami se na nákladech podílí stát. Další finance spolknou doplňkové aktivity, jako doprovodný program, provoz Českého domu a další. Jak však uvedl, sport má mezinárodní přesah, což se potvrdilo zejména v Londýně, kde 99 procent zmínek o Českém domě bylo pozitivních či neutrálních. Podle něj otázka finančních nároků na pořádání olympiády souvisí zejména s destinací, kde se olympiáda koná, nikoliv s tím, zda se jedná o zimní či letní akci.

Vzpomněl též pořadatelsky zdařilou olympiádu v Londýně, kde byl výjimečný Český dům. V Soči lze podle něj očekávat skromnější podmínky. Dům bude vzdálen vzdušnou čarou cca 1,5 kilometru od centra. Soči je ovšem dlouhé město (cca 150 km), a proto je dobré dávat pozor na to, kde budou případní návštěvníci ubytováni, aby se pobyt nestal jen pouhým přejížděním z jednoho konce na druhý.

Bezpečnostní opatření v rámci olympiády se pečlivě plánují, nicméně zde, jak uvedl Jiří Kejval, se neočekává hrozba extrémních rizik. Všichni návštěvníci by měli mít vlastní akreditaci, což přispěje k lepší kontrole a vyšší bezpečnosti. Nicméně olympiáda je i výbornou příležitostí pro prezentaci podnikatelského sektoru a je i ve středu pozornosti ruského prezidenta Vladimira Putina. Jak dále uvedl, ČOT počítá, že se olympiády zúčastní okolo stovky sportovců, přičemž on osobně sází na mladé, leč velmi talentované snowboardistky Evu Samkovou a Šárku Pančochovou. Tato dvě děvčata jsou podle něj potencionální medailistky, obdobně jako naši biatlonisti, hokejisti a již známé držitelky medailí Martina Sáblíková a Šárka Strachová (Záhrobská). 

 

Projekt Olympijský park Soči – Letná 2014 má přitáhnout lidi ke sportu 

V souvislosti s olympiádou se připravuje projekt, v jehož rámci se ve dnech 7. až 23. února 2014 pražská Letná promění ve sportoviště, kde si budou především děti, ale i dospělí moci vyzkoušet olympijské disciplíny (curling, biatlon, bruslení, běžecké lyžování). Cílem je podpořit pohybové aktivity a přitáhnout děti ke sportu. Jak Jiří Kejval uvedl, podle studie WHO naše děti a mládež nesportuje. Zatímco v roce 1995 se v průměru hýbaly tři hodiny denně, v současnosti je to jen okolo 45 minut, což je pod doporučenou hranicí jedné hodiny. Český olympijský výbor proto připravil dlouhodobý program Česko sportuje, jehož cílem je rozpohybovat veřejnost, zejména populaci na školách a přitáhnout děti ke sportu. „Je prokázáno, že jedna koruna vložená do sportu se čtyřikrát vrátí ve zdravotnictví,“ upozornil J. Kejval.

CS24

V závěru setkání poděkoval Dean Brabec přítomným za jejich účast, popřál všem krásné Vánoce a dobrý start do nového roku a vyslovil přesvědčení, že se budou společně setkávat i v roce následujícím. Další společenský večer Klubu proběhne ve středu 26. února 2014 v Grand Hotelu Bohemia, Praha 1.

 

Byl pro vás článek přínosný?