Hlavní navigace

Čína je pro zahraniční banky zlatý důl, s prudkým růstem se počítá i v budoucnu

4. 11. 2012

Sdílet

 Autor: © chungking - Fotolia.com
Zahraniční banky v Číně za poslední rok více než zdvojnásobily své zisky. Navzdory nepříznivému ekonomickému výhledu země by jim měly růst výnosy o pětinu ročně i v následujících letech. Pravidelný průzkum PwC mezi 181 zahraničními bankami v Číně také ukázal, že největší obavu mají z regulace tamního trhu.

Zahraniční banky v Číně v roce 2011 více než zdvojnásobily své zisky na 16,73 miliardy RMB (čínský Jüan), v přepočtu přes 55 miliard korun. Celková hodnota aktiv stoupla o 24 % na 2,15 bilionu RMB (7,1 bilionu korun). Analýza PwC předpokládá růst výnosů až do roku 2015 minimálně o 20 % ročně.

 

Počáteční potíže se vyplatí přečkat 

Zahraniční banky se musí ze začátku potýkat s pomalým procesem schvalování a udělování licencí. Nepříjemností je také daný maximální úrok, za který můžou zahraniční banky půjčovat. Podle průzkumu je pro 41 zahraničních bank největším důvodem k obavám přísné regulatorní prostředí. Navzdory těmto obtížím se podařilo bankám získat významný 12% podíl na šanghajském trhu. 

„Čína si uvědomuje stávající závislost svého ekonomického růstu na exportu. Ekonomická stagnace v největších odbytištích nutí Čínu se více zaměřit na kupní sílu svých obyvatel, a proto se snaží podpořit domácí spotřebu. To je příležitostí pro zahraniční banky, které poskytují půjčky jednotlivcům, soukromým společnostem a pobočkám mezinárodních firem. Zahraniční banky upřely svůj zrak na čtyři klíčové oblasti. Jsou to finanční instituce, mezinárodní korporace, státem vlastněné podniky a soukromé firmy,“ říká Petr Kříž, vedoucí partner sektoru finančních služeb, PwC Česká republika.

 

soutez_casestudy

 

 

Byl pro vás článek přínosný?