Hlavní navigace

Co si myslí malí podnikatelé o elektronické evidenci tržeb (EET)?

22. 12. 2014

Sdílet

 Autor: © dimasobko - Fotolia.com
Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) představila výsledky nejrozsáhlejšího průzkumu mezi českými drobnými podnikateli k připravovanému opatření – elektronické evidenci tržeb (EET), kterou Ministerstvo financí plánuje postupně zavádět od 1.1.2016. Postoj malých podnikatelů je méně negativní, než bychom čekali.

Čtyři z deseti živnostníků souhlasí se zavedením elektronické evidence tržeb. S novým opatřením Ministerstva financí, které změní od roku 2016 hřiště tuzemského maloobchodu a služeb se nejrychleji smiřují majitelé čerpacích stanic, specializovaných prodejen, ale třeba i pekařství a malých hotelů. Naopak proti jsou stánkaři, majitelé občerstvení, obchodníci na trhu, pivnice nebo drobné služby jakými jsou například kadeřnictví, masáže. Vyplývá to z doposud největšího průzkumu zaměřeného na elektronickou evidenci tržeb, kterou připravila Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

 

Překvapivé zjištění je, že 37% drobných živnostníků souhlasí s elektronickou evidencí tržeb (EET), i přes fakt, že je to bude stát určité prostředky a čas. Hlavním důvodem souhlasu této skupiny podnikatelů je poměrně jednoduchý model, který nevyžaduje elektronickou pokladnu, ale poměrně snadné připojení prostřednictvím mobilní nebo internetové sítě a koncového zařízení připomínajícího kalkulačku, mobil nebo tablet. Naopak nejmenší živnostníci provozující stánky, kosmetické služby, malé hospody, masáže nebo zahraniční podnikatelé jsou proti novému opatření. Neutrální postoj zaujímají hotely, motely a penziony, které souhlasí z 50%. Většina podnikatelů očekává benefit za zavedené opatření ve formě nižších daní.

 

73% procent malých provozoven z téměř patnácti zkoumaných segmentů trhu napříč regiony vlastní zařízení na bázi pokladny, nicméně polovina z nich neodpovídá požadavkům na okamžité připojení do mobilní sítě podle tzv. chorvatského modelu, které připravuje od roku 2016 Ministerstvo financí. Podle tohoto klíče lze odhadnout, že zcela nové zařízení nebo zásadnější up grade původního hardware se bude týkat ca 250 tisíc přípojných míst. Bez pokladen jsou drobné služby, řemesla, nepříliš vyhovující zařízení pak ještě mají večerky, ovoce-zelenina nebo řeznictví.

Bez větších problémů by mělo fungovat připojení na internet, každý ze zkoumaných segmentů využívá internetového připojení jako součást svého podnikání ve více jak 75%, hotely a penziony dokonce ve 100%.

ČTĚTE TAKÉ:

→ Elektronická evidence tržeb se vyhne malým podnikatelům. Nebude ani účtenková loterie
Ministerstvo financí plánuje postupně zavádět od 1.1.2016 nové opatření – elektronickou evidenci tržeb (EET). U nejmenších podnikatelů se zatím opatření odkládá na rok 2017.

→ Tři novely zákona o DPH s účinností od 1. ledna 2015
V průběhu roku 2014 předložilo ministerstvo financí tři návrhy novel zákona o dani z přidané hodnoty, které by měly nabýt účinnosti od 1. ledna příštího roku.

G+

Byl pro vás článek přínosný?