Hlavní navigace

Co znamená moderní kancelář?

21. 3. 2015

Sdílet

 Autor: © Frank Boston - Fotolia
Bez čeho byste se dnes v kanceláři neobešli? Co má podle současných měřítek splňovat a respektovat nová kancelář? Jak se pracovalo kdysi a kam jsme se za ty roky posunuli? Zveme vás na výlet světem kanceláří.

Kanceláře kdysi

 

Dřívějším kancelářím dominovaly obrovské knihovny, často s knihami v kožené vazbě. Těžké závěsy a tlusté koberce doplňuje nábytek působící sice luxusně, ale často nepohodlný a „vyseděný“. Na stole poblikávala klasická lampička se stínítkem ve tvaru obráceného žlábku, občas dřevěné pořadače a nad krbem hodiny s kyvadlem. Nezřídka jsme mohli vidět klasickou tabuli, na kterou se psalo křídou. Později přibyly na dubové stoly psací stroje, telegraf a dálnopis či telefonní linka. Papírovou komunikaci a analogické přístroje vypudily elektrické novinky.

 

Příchod počítačů


V osmdesátých a devadesátých letech se ráz kanceláří změnil s příchodem mikropočítačů. Produkty IBM a garážové firmy Apple, také software Microsoftu stály za masovým rozšířením počítačů do všech typů podnikání. Stoly zeštíhlily, nahradily je lehčí materiály, svěží a světlé barvy. Stále ale CRT monitory vyžadovaly velké množství prostoru a kabely neforemně visely v prostoru, plazily se vedle stěn a zaměstnanci o ně zakopávali v uličkách mezi stoly. Knihovny stále přetrvaly, ale už na první pohled byly pestřejší. Barvami hýřily publikace v hrubé i tenké vazbě. Každý elektronický přístroj měl sotva jednu funkci a v kanceláři blokoval vyhrazené místo. Kancelářím s desítkami míst ve víceméně oddělených kójích (open space) vládly elektrický psací stroj, fax, tiskárna, kopírka.

 

Zelené trendy současnosti


Feng šuej, přírodní prvky, dřevo, voda, zeleň v kanceláři. Vše musí být „green“ a energeticky efektivní. Recyklujeme a šetříme. Spojujeme se s přírodou. Používáme úsporné technologie, více využíváme denní světlo, ekologické vychytávky a zlepšováky. Kabelů je méně, přenosná zařízení all-in-one ani více než jeden napájecí kabel nepotřebují. Notebooky, tablety a jiná přenosná zařízení vydrží i bez kabelu a jsou opatřena certifikátem o úspornosti. Do popředí zájmu a v hledáčku firem jsou kanceláře, které nesou certifikáty BREEAM a LEED.

 

Trendem v zařizování současných kancelářských prostor je nadčasovost a hravost, která musí jít ruku v ruce s ergonomií. „Zaměstnanec, který se v práci cítí dobře, odvádí i lepší pracovní výkon, tím pádem přináší firmě i vyšší zisky. Zaměstnanci pracující v příjemném firemním prostředí jsou vůči firmě loajální a není jim proti srsti zůstávat s kolegy v práci dlouho přesčas. Je dokázáno, že lidé, kteří jsou obklopeni kreativním prostředím, přinášejí firmě další kreativní nápady,“ říká Hedvika Novotná, interiérový designér společnosti Novodesign.

 

Kanceláře tzv. svobodných firem, ale nejen jejich, tedy dnes vypadají spíše jako dětské koutky - barevné stěny, avantgardní umělecká díla, šílené nástěnky, houpací sítě, skluzavky, kuchyňky s kávou, čajem a zákusky zdarma. Společné prostory dotvářejí sedací vaky, šipky, kulečník, stolní tenis či videohry.

 

Některé firmy jdou ještě dál a v rámci kancelářské budovy nabízejí svým zaměstnancům mateřskou školku, lezeckou stěnu, saunu a fitness. Nebo terasu s lehátky a grilem.

Standardem moderních kanceláří jsou tzv. silent rooms, tedy tiché místnosti.


Firmy se snaží být jedinečné nejen pro své zaměstnance, ale i pro klienty a návštěvníky. Konečně kancelář, jejíž design, dekorace a nábytek odpovídají zaměření a výrobnímu programu firmy, je lákadlem pro novináře. Vybrat si atraktivní prostory tak nepřímo znamená i upoutat pozornost médií na firmu a značku.

CS24

 

Zdroj: kancelare.cz

Byl pro vás článek přínosný?