Hlavní navigace

David Langr, Accenture: Cloud computing se hodí i pro menší firmy

27. 5. 2013

Sdílet

 Autor: Fotolia
„Nejčastějším motivem zda využít virtualizovanou IT infrastrukturu v privátním nebo veřejném cloudu je úspora nákladů,“ je přesvědčen David Langr, odborník na cloud computing ve společnosti Accenture.

Mohl byste shrnout přínosy cloud computingu (dále jen cloud) v uplynulých pěti letech? 

Přínosy jsou zejména v efektivnosti, kde cloud nastavil nová měřítka pro efektivní využití infrastruktury a energie. Dále potvrdil svůj přínos ve flexibilitě, protože služby je skutečně možné začít využívat téměř ihned s minimálními náklady na prvotní investici, které byly tradičně bariérou pro mnohé IT projekty.

 

David LangrJaké jsou očekávané trendy v cloudových službách? 

Očekáváme masivní rozšíření řad poskytovatelů softwaru jako služby (SaaS). Každá firma, která je špičkou ve svém oboru, má možnost své know-how poskytnout i dalším hráčům na trhu prostřednictvím cloudové aplikace. Již dnes vidíme velké množství cloudových poskytovatelů s úzkou specializací, například na analytické zpracování dat. Počet takových poskytovatelů z různých oborů bude stoupat. S tím také poroste potřeba integrovat cloudové poskytovatele a posílí role brokerů cloudových služeb.

 

Přibližte prosím dopady zmíněných trendů na profilaci společností využívajících virtualizovanou IT infrastrukturu… 

Virtualizovanou IT infrastrukturu v privátním nebo veřejném cloudu dnes využívá naprostá většina firem. Nejčastějším motivem bývá úspora nákladů. Firmy už vědí, které činnosti jim generují zisk a které jenom přinášejí náklady jako součást fungování firmy nebo korporace. V současné době je tento trend zastoupen strategickým outsourcingem. V budoucnu bude významnou roli v tomto trendu hrát SaaS.

 

Jak pružně jsou poskytovatelé cloudových služeb schopni reagovat na potřeby svých zákazníků? Přikročí se k individualizovaným nastavením služeb? 

Cloud je již z definice pružné řešení, což se ovšem týká škálovatelností a času na zprovoznění. Individuální nastavení podle potřeby zákazníka ale bývá omezeno, což je dáno tím, že cloud musí být masově využíván, aby byl úspěšný. Čím více se uskuteční individuálních nastavení na přání zákazníka, tím menší je efektivita a pružnost cloudu. U cloudových služeb SaaS se předpokládá, že poskytovatel zná danou funkční nebo obchodní oblast mnohem lépe než zákazníci. Můžeme se dát překvapit, zda se některý cloudový poskytovatel odhodlá jít cestou vyšší individualizace.

 

Povedou nové trendy k větší konkurenci na trhu cloudových poskytovatelů? 

Já doufám, že ano. Na trhu cloudových služeb existuje poměrně málo bariér, takže s příchodem úspěchu jednotlivých cloudových poskytovatelů stoupá motivace dalších hráčů vstoupit do tohoto odvětví. Největší potenciál mají zejména telekomunikační společnosti.

 

Zvýší se podíl využívání cloudových služeb u malých a středně velkých firem? 

Zde je výhoda, že takových firem je velké množství a jejich požadavky na aplikace nejsou většinou specifické. Jsou ideální cílovou skupinou pro cloudové služby. Dříve bylo zvykem, že každá, třebas i malá firma, měla pod stolem jeden server a jednoho IT zaměstnance. Dnes této firmě stačí notebook a připojení k internetu.

 

Jak bude růst poskytovaná cloudová kapacita? 

Cloudová kapacita roste a roste stále rychle. Některé odhady dokonce uvádějí, že v nejbližších čtyřech letech vzroste třikrát. 

 

soutez_casestudy

 

Kontakt: prague@accenture.com; www.accenture.cz

Byl pro vás článek přínosný?