Hlavní navigace

Developeři vzali na milost malé kancelářské budovy a investoři je chválí

11. 9. 2014

Sdílet

 Autor: © Andres Rodriguez - Fotolia.com
Snadnější pronájem jedné společnosti, atraktivní místa, nižší míra rizika, rychlejší realizace, lepší kontrola… Je řada důvodů, proč by developeři měli stavět nebo rekonstruovat menší kancelářské budovy s plochou do 5 000 čtverečných metrů. Přesto mezinárodní poradenská společnost DTZ jejich vyšší podíl registruje až v posledním roce, respektive dvou letech. Od léta 2012 na pražský kancelářský trh přibylo celkem šest takovýchto administrativních objektů, z toho tři rekonstrukce. Podle DTZ mají developeři během následujících dvou let dokončit dalších devět budov do 7 000 m2.

„Jde bez výjimky o projekty realizované na spekulativní bázi, tedy bez zajištěných předpronájmů. Developeři sázejí, na to, že tyto budovy jsou ideálním sídlem pro několik menších společností, případně pro koncern s několika dcerami. Nespoléhají se nutně na jednoho kotevního nájemce nebo na desítky středních – pokud však přijde jeden větší nájemce, mají de facto obsazeno,“ říká Ryan Wray, Business Development Director v DTZ. Své tvrzení opírá například o nedávný předpronájem Riverview na pražském Smíchově farmaceutické společnosti MSD. Na nedostatek nájemců si nemohou stěžovat ani nedaleké projekty River Business Center nebo River Office House.

 

Nižší nájem, vyšší incentiva

Podle Pavla Domalewského šéfa Oddělení zastupování pronajímatelů podobné menší projekty lákají poměrně pestré spektrum nájemců: od IT a obchodních firem, přes kreativní agentury po finanční a poradenské firmy. Spojuje je  jedno – chtějí sídlit v budově, kde budou mít svoji identitu a nebudou jedním z několika desítek nájemců, jak je příznačné pro velké administrativní projekty. „Domnívám se, že menší ´office houses´ mohou být budoucností v těch lokalitách, kde je nedostatek volných ploch pro development a kde je vyšší neobsazenost kancelářských ploch – takovéto budovy zpravidla nabízejí výhodnější podmínky nájemcům – nížší nájem, vyšší incentiva apod.,“ doplňuje Pavel Domalewski. I když se některé projekty jako Qubix, Meteor C nebo Tetris obsazují relativně pomaleji, jsou v hledáčku investorů. A spíše těch lokálních nebo oportunistických, které hledají příležitosti mimo zažité investiční standardy. Ne náhodou tak meziročně stoupá počet investičních transakcí mezi 5 až 20 miliony eur, mezi nimiž se objevují i menší kancelářské budovy.

 

Vybrané aktuální projekty menších kancelářských projektů

Termín dokončení

Projekt

Plocha

Část Prahy

Developer

2014

Administrativní objekt K71

1 773

8

YBF

2014

Jungmannova 15

6 781

1

Immofinanz

2014

Riverview

6 178

5

Skanska

2014

Centrum Chodov Admin Bldg.

1 026

4

UniBail Rodamco

2015

Aero House

3 720

8

Fortuno Group

2015

Meteor Centre Office Park C

4 300

8

CPI

2015

Palác Stromovka

6 921

7

LORDSHIP a.s.

 

CS24

 

 

Byl pro vás článek přínosný?