Hlavní navigace

Do konce roku vznikne soubor opatření….na podporu technického vzdělávání

3. 9. 2012

Sdílet

 Autor: © yellowj - Fotolia.com
V podpoře technického vzdělávání dojde k obratu. Součástí souboru opatření bude i projekt duálního vzdělávání. Na přípravě se podílejí Ministerstvo školství a Ministerstvo průmyslu a obchodu společně se Svazem průmyslu a dopravy ČR.

„Věřím, že se podaří připravit návrh, který by pomohl v této zemi zastavit propad počtu technicky vzdělaných lidí. Oba páni ministři slíbili v tomto výraznou pomoc,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR po včerejším jednání členů jeho představenstva s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou a s ministrem školství Petrem Fialou. Členové představenstva se s ministry shodli na akutním problému nedostatku technicky vzdělaných pracovníků, což do budoucna ohrožuje existenci řady profesí. Jednotný názor panoval i v nutnosti daňově zvýhodnit podniky, které podporují technické školství. „Vedle standardních odpisů je potřeba motivovat firmy i daňovým zvýhodněním těch, kteří podporují technické školství,“ uvedl Martin Kuba s tím, že debatu o tomto tématu chce zahájit již v září.

 

Učni do výroby!

Vedle požadavku na daňové úlevy Svaz prosazuje zavedení duálního systému vzdělávání, kdy by učni navštěvovali školu a více času než nyní by věnovali praxi v podnicích. Podle slov Pavla Juříčka, viceprezidenta Svazu, získal na ministerstvu školství příslib, že na pilotní projekt duálního vzdělávání obdrží podniky a školy 45 milionů korun. V rámci tohoto pilotního projektu by v krajích měly být dvě firmy a dvě školy, které by otestovaly duální systém. „Věřím, že se prokáže, že duální systém má smysl zavést v celé republice,“ uvedl Pavel Juříček.

Ministři se se zástupci podniků shodli v tom, že by bylo přínosné, aby do škol přicházeli lidé z praxe a samotní učitelé si museli zvyšovat kvalifikaci v technických oborech. Kritické výhrady padly vůči příliš velkému počtu vysokých škol humanitního a ekonomického zaměření, zatímco v ČR neexistuje žádná soukromá technická vysoká škola.

 

Matematika s chutí

Členové představenstva poukázali také na potřebu zvyšování atraktivity technického vzdělávání od mateřské a základní školy a znovuzavedení polytechnického vzdělávání. „Nakupte do školek třeba stavebnici Merkur a podpořte projekt Matematika s chutí,“ uvedl Pavel Juříček. Zmíněný projekt Matematika s chutí, který má ve školách popularizovat matematiku a technické vzdělávání inicioval Zbyněk Frolík, člen představenstva Svazu. „Nyní je do projektu zapojeno sto učitelů matematiky. Přes sponzory jsme nasbírali čtyři miliony korun, ale k jeho rozšíření bychom potřebovali podporu ministerstva školství,“ poznamenal Zbyněk Frolík. Ministr Petr Fiala na jeho návrh odpověděl slovy, že se na tento užitečný projekt pokusí sehnat finanční prostředky.

 

 

Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR

 

 

Byl pro vás článek přínosný?