Hlavní navigace

Doručovací boxy usnadní cestu vašeho zboží k zákazníkovi i tam, kde to byl neřešitelný problém

27. 11. 2023

Sdílet

DX Point Autor: OX Point
Nedávná optimalizace stavu poštovních poboček se možná citelně dotkla i vaší společnosti. Redukce poštu pošt citelně zasáhla obyvatele především menších měst, kdy zrušení místní pobočky Pošty zřetelně ubralo na možnosti vyzvednout si na známém místě balíček, který třeba vaše společnost zaslala k zákazníkovi. Bohužel nemáme k dispozici nějaký průzkum, jak se projevila redakce Pošt na objednávání u především u starší generace, která byla zvyklá vyzvedávat si balík na Poště.

Ale máme pozitivní zprávu. Obliba automatických vyzvedávacích míst prudce roste – a o tom svědčí i to, že v mnoha případech balík není možné doručit do automatického boxu Alzy, Packety nebo DPD či dalších dopravců, protože jsou stále přeplněné zasílaným zbožím. O to více vás možná potěší zpráva o tom, že společnost OX Point, provozující více než 300 zásilkových boxů po celém Česku, nově buduje ve spolupráci s obcemi síť samoobslužných chytrých boxů i v místech, kde neexistuje stálá doručovací služba. Místním tak končí nutnost cesty pro zásilky na poštu do jiné obce a následné dlouhé čekání ve frontách.

DX Point

„Díky projektu OX Point pro moderní obce můžeme nabídnout obyvatelům v menších obcích moderní a dostupné služby, které zvyšují komfort jejich života. Zásilky si mohou vyzvednout kdykoli v průběhu dne, bez nutnosti jezdit do nejbližší, často velmi vytížené pošty. Obce navíc nemají žádné starosti s instalací, provozem ani servisem boxů, tudíž je to pro ně výhodné řešení,“ říká spolumajitel OX Point a předseda představenstva Conteg Group Vít Voláček s tím, že OX Point stojí za výrobou, provozem i vývojem softwaru boxů pro města a obce, a nabízí jim tak výhodné řešení na klíč.

Pro obyvatele obcí bez stálé doručovací služby je vyzvedávání zásilek mnohdy časově náročný a nepříjemný proces. Chytré boxy jim tak ušetří cesty na poštu do okolních měst i čekání ve frontách. Obzvláště užitečné jsou tyto služby pro seniory, kteří se často na poštu sami nedostanou. A to může být i příčinou jejich sníženého zájmu o objednávání zboří zasilatelskou formou.

Samoobslužné boxy nabízejí nejen nepřetržitý výdej balíkových zásilek, ale také krátkodobou úschovu věcí a předávání zásilek napřímo mezi občany, úředníky nebo mezi obcí a občany. Počet služeb společnost navíc plánuje rozšiřovat. „Lidem ve spolupráci s Českou poštou chceme umožnit také odesílání balíkových zásilek či odesílání a přijímání doporučených dopisů. Instalací schránky by tak obec zajistila občanům poštovní služby přímo v místě bydliště. Vracíme tím život do obcí,“ říká o budoucnosti boxů Voláček.

Od spuštění projektu už OX Point za měsíc instaloval boxy například ve Velkém Luhu a Seleticích a další desítky připravuje k instalaci. „Ročně plánujeme instalovat stovky obecních boxů. Do pěti let očekáváme, že obsadíme větší procento obcí do 2000 obyvatel,“ míní Voláček.

soutez_casestudy

„OX Box je pro naši obec velkým přínosem, protože jsme s provozem maximálně spokojeni a rádi, že ho u nás máme. Rádi ho využijeme i jako elektronickou úřední desku. Oceňuju i ochotu a vstřícnost při instalaci boxu,“ řekla starostka Velkého Luhu Jiřina Vrábelová.

Kromě samoobslužných zásilkových boxů společnost OX Point nyní rozvíjí síť úschoven, které jsou dostupné už na pěti nádražích v Praze, Ostravě, Liberci, Plzni a v Českých Budějovicích – a brzy k nim přibude šestá v Olomouci. Jejich výhodou je možnost krátkodobého i dlouhodobého pronájmu a snadné otevření pomocí PIN kódu, který lze sdílet mezi více lidmi. Umožňují tedy schránku také využít k bezpečnému předávání věcí.

Byl pro vás článek přínosný?