Hlavní navigace

Ekonomický sentiment: podnikatelé naladěni výrazně pozitivně

24. 5. 2010

Sdílet

Aktuální komentář k datům Českého statistického úřadu, zveřejněným 24. května.

Průmyslníci: očekávání starých dobrých časů – silná vlna optimismu nesená zahraniční a už i domácí poptávkou. Služby a obchod: další mírně pozitivní vyladění. Na opačném pólu pokračující „depka“ stavebnictví. A lidé? Nevědí. Taková je zpráva o důvěře v české ekonomice v měsíci květnu.

 

Drahomíra DubskáZítra se bude tančit všude… 

Podnikatelé v průmyslu vidí situaci v české ekonomice nejoptimističtěji. Uspokojivá je nyní pro dvě třetiny průmyslových firem, pro další čtvrtinu dobrá a zhoršení ekonomiky ČR nečeká ani pět procent z nich (ve stavebnictví vidí budoucnost hospodářství černě více než pětina firem). Chystají zvednout ceny a nabrat lidi (jen asi pětina vidí zaměstnanost níž) v daleko větším měřítku než firmy v obchodě, službách a stavebnictví. Proč ne? Posilování eurozóny je stále robustnější, navzdory Řecku. Zpracovatelé ve východní Evropě jsou v očekáváních na tříletém rekordu a ti v rozvinutém světě se blíží rekordním očekáváním z roku 2004, jak zjistil pro banku HSBC informační servis Markit. Slunce vychází i nad Japonskem, kde index nákupních manažerů stoupl nejvíc od září 2007. Ten v globálním měřítku naznačuje, že v letošním druhém čtvrtletí světový ekonomický růst dále zrychluje a mohl by dosáhnout tří procent. Nadějná je i šíře tohoto růstu – je patrný jak v průmyslu, tak ve službách, na nových trzích i v rozvinutých zemích. Silně cyklický český průmysl pochopitelně slaví za takovéto situace úspěch.      

 

Smutné cihly 

Zatímco firmy – zejména exportující průmyslníky – vynáší zahraniční poptávka i ve srovnání s ní skromnější domácí oživení na silnou vlnu optimismu, stavebníci jsou v depresi. Prakticky od loňského července se nálada nemění. Jen drobné kolísání důvěry nad úrovní špatného sentimentu, v kvantifikaci stejného jako na počátku roku 1998, nevěští brzký návrat k lepší situaci v odvětví. Naproti tomu šetření u vybraných služeb indikuje pomalý, ale stále rostoucí trend zvyšování důvěry, když nejhlubší propad od počátku sledování zaznamenaly služby loni v září. 

 

Lid si nevěří 

Nálady spotřebitelů se v květnu oproti dubnu zhoršily. V příštích dvanácti měsících lidé očekávají, že bude hůř české ekonomice i jim. Další důkaz toho, že subjektivně vnímané zhoršování či zlepšování ekonomické a finanční situace a její budoucnosti v hospodaření rodin, tedy v „malém“, se může značně lišit od očekávání firem, která by měla být více objektivizovaná.

 

Autorka je analytička Českého statistického úřadu 

 

Text informace o výsledcích konjunkturálního průzkumu za květen 2010 vydané dnes v 9 hodin lze najít na stránkách Českého statistického úřadu

 

ICTrocenka

 

 

Byl pro vás článek přínosný?