Hlavní navigace

Elektronické parlamentní volby by v Čechách snížily finanční náklady

21. 10. 2014

Sdílet

 Autor: © designsoliman - Fotolia.com
ICT UNIE, sdružení firem z oboru informačních technologií a elektronických komunikací, podporuje zavedení elektronických voleb v České republice. Vláda a odpovědné úřady by se tímto tématem měly začít koncepčně zabývat. E-volby mohou pomoci snížit náklady na uspořádání voleb, zvýšit zájem voličů a celkově přispět ke zkvalitnění demokratického procesu.

O možnosti zavést elektronické volby se v Česku hovoří opakovaně. Různé politické strany i konkrétní politici se již k této myšlence přihlásili, občas se dané téma používá v předvolebním boji pro oslovení zejména mladých voličů. Dosud však nikdo v ČR této vizi nedal konkrétnější obrysy. Připravovaný pilotní projekt na ministerstvu vnitra byl bohužel zastaven.

 

Nízká účast ohrožuje demokracii

„Je velká škoda, že občané zatím neměli možnost si elektronické hlasování alespoň vyzkoušet. Přitom podle původních plánů mělo k testování tohoto způsobu volby dojít již při senátních volbách v roce 2012. Nyní je celá věc odložena na neurčito. Svým způsobem to ilustruje dlouhodobě macešský přístup české politické reprezentace k zavádění pokročilých informačních a komunikačních technologií. Věřím tomu, že mladí lidé by se o volby tímto způsobem mnohem více zajímali. Střední aktivní generace by ocenila nejen efektivnost elektronických voleb, ale i úsporu vlastního času,“ prohlásil prezident ICT UNIE Svatoslav Novák. „Rekordně nízká účast ve víkendovém druhém kole senátních voleb jednoznačně naznačuje důležitost toho, začít se realizací elektronických voleb seriózně zabývat. Bez voleb s dostačující průměrnou mírou účasti voličů nelze pravděpodobně udržovat zdravou demokracii.“

 

Estonsko příkladem

Přes určité výdaje spojené s vybudováním potřebných systémů, které mimochodem z velké části mohou být hrazeny z evropských fondů, by elektronické volby v konečném důsledku pomohly ušetřit. Samozřejmě musí být kvalitně ošetřena řada aspektů technických, bezpečnostních i právních (jednoznačná identifikace uživatele/voliče, ochrana proti zneužití, zajištění dostupnosti apod.). To vše je ale řešitelné, jak ukazují pozitivní zkušenosti s elektronickými volbami v Estonsku.

 

 

 

Byl pro vás článek přínosný?