Hlavní navigace

Evropské trhy IPO posilují

1. 8. 2013

Sdílet

 Autor: © Arto - Fotolia.com
Letošní druhý kvartál byl nejaktivnější od 3Q 2011; opět dominují primární emise, za nimiž je soukromý kapitál.

Evropské trhy primárních emisí (IPO) ve druhém čtvrtletí dál nabíraly rychlost. Navázaly tak na úspěšný začátek roku. Oproti prvnímu kvartálu 2013 vzrostl objem uskutečněných IPO o 60 %. Oproti druhému kvartálu 2012 byl letošní objem uskutečněných emisí více než šestinásobný.

 

Londýn opět dominoval

„Bylo to další silné čtvrtletí v Evropě s výraznou aktivitou na celé řadě burz. Londýn opět dominoval s necelou polovinou z celkového objemu výnosů, následoval Euronext s 18 % a Deutsche Börse s 14 %. Po úspěšných primárních emisích esure a Countrywide v prvním čtvrtletí dominovaly i ve druhém kvartále IPO, za nimiž stál soukromý kapitál. Tvořily téměř 60 % získaných prostředků. Zároveň sedm z desítky největších IPO v tomto čtvrtletí bylo ze společností soukromého kapitálu,“ říká Marek Richter, partner ve společnosti PwC Audit, který radí mimo jiné klientům s přípravou firmy na vstup na burzu. 

Deset největších primárních emisí se ve druhém kvartále postaralo o 81 % výnosů. Za zmínku stojí IPO bpost, belgické národní pošty na pařížské burze Euronext, a Platform Acquisition Holdings, první primární emise investiční společnosti specializované na akvizice (SPAC) v Londýně po Vallares ve druhém čtvrtletí 2011. 

 

Dva odlišné příběhy

Letošní výkon primárních emisí, za nimiž stál soukromý kapitál, byl po jejich upsání povzbuzující. Zejména v Londýně, kde výrazně překonaly upisovací ceny a také index FTSE. Emise, za nimiž stál soukromý kapitál, jinde v Evropě si zpravidla drží upisovací ceny a jejich kurz se vyvíjí obdobně jako celý trh, výjimkou jsou pouze Moleskine a Evonik, které se obchodují pod svými upisovacími cenami. 

Druhé čtvrtletí na evropských akciových trzích ukázalo dva poměrně odlišné příběhy. Do poloviny května vyrostl například akciový index FTSE téměř ke své rekordní úrovni. Indexy napříč eurozónou posilovaly díky rostoucí důvěře investorů. V červnu se však rozkolísanost na globální akciové trhy vrátila. Důvodem byla jednak obava z vývoje čínské ekonomiky a jednak americký Fed oznámil svůj záměr ukončit svůj program kvantitativního uvolňování. I když hlavní evropské trhy propadly během tohoto období, na konci čtvrtletí ztráty dohnaly - FTSE uzavřel čtvrtletí jen něco málo přes 5 % nad úrovní z konce roku 2012. Samotný červen byl poměrně silný z hlediska IPO, když se navzdory nepříznivým podmínkám na trhu postaral o 55 % výnosů primárních emisí v tomto čtvrtletí.

 

Povzbudil je úspěch

„Pozorujeme rozšiřující seznam zdravých společností, které chystají svá IPO v Evropě. Povzbudil je úspěch nedávno uskutečněných primárních emisí a jejich následný výkon na trhu. Očekáváme proto pozitivní vývoj nastartovaný v prvním pololetí i po zbytek roku,“ dodal Marek Richter.

 

 

Byl pro vás článek přínosný?