Hlavní navigace

Finančním ředitelem roku se stal Patrik Choleva ze společnosti Skanska

12. 4. 2013

Sdílet

Osmý ročník udílení prestižního ocenění Finanční ředitel roku vyvrcholil 10. dubna slavnostním večerem. Členové Klubu finančních ředitelů, Rada Klubu a CFO akademie zvolili finančního ředitele roku 2012 a Talenta roku.

Zleva: Dean Brabec a Patrik Choleva

Zleva na fotografii: Dean Brabec, prezident Klubu finančních ředitelů a Finanční ředitel roku, Managing Partner CEE společnosti Arthur D. Little, Patrik Choleva, místopředseda představenstva a finanční ředitel společnosti Skanska na slavnostním večeru v Grand Hotelu Bohemia v Praze.

 

Členové Klubu finančních ředitelů, Rada Klubu a členové CFO akademie vybrali celkového vítěze z osmi nominovaných finančních ředitelů. Základním kritériem pro nominaci jsou mimořádné výsledky v oblasti finančního řízení a zvýšení prestiže a významu finančního řízení. Při letošních nominacích se porota zaměřila především na podíl nominovaných na zvýšení hospodářského výsledku i na celkovém řízení společností, jejichž finance spravují. 

Absolutním vítězem a Finančním ředitelem roku 2012 se stal Patrik Choleva, místopředseda představenstva a finanční ředitel společnosti Skanska (rozhovor s ním přinášíme zde). Pod jeho vedením byl za rok 2012 zisk společnosti pětkrát větší než o rok dříve, a to i navzdory stagnaci odvětví. Přestože tržby společnosti klesly o 12 % na zhruba 16 miliard korun, zisk stoupnul na 357 milionů korun. Patrik Choleva patří mezi propagátory větší transparentnosti a etiky v byznysu. Vítězem byl zvolen i za zavedení nového reportovacího systému v celé skupině a za nastavení řízení rizik eliminující ztrátové zakázky. Účastnil se na tvorbě strategie Nová Skanska, která se začíná úspěšně realizovat. Ocenění předal loňský vítěz Martin Novák, ředitel divize finance a místopředseda představenstva společnosti ČEZ, a Dean Brabec, prezident Klubu finančních ředitelů a Managing Partner CEE společnosti Arthur D. Little.

Druhé místo obsadil Thomas Merker ze společnosti RWE GasNet (rozhvor s ním zde). Ocenění mu patří za úspěšné řízení čtyř plynárenských společností. Mimo jiné založil společnost RWE Grid Holding a úspěšně završil M&A transakce s novým akcionářem.

 

Na třetím místě se umístil Libor Němeček ze společnosti Agrofert Holding. Podařilo se mu snížit náklady a optimalizovat podmínky financování aktivit skupiny Agrofert v ČR i v zahraničí. Zároveň zajistil dostatečnou finanční flexibilitu pro pokračující rychlý růst skupiny do střední a východní Evropy.

 

Talentem roku 2012 zvolila Rada CFO Clubu Ladislava Jelínka, ředitele divize finance společnosti Sazka sázková kancelář (rozhovor s ním přinášíme zde). Rada ocenila především jeho zásluhy na finanční restrukturalizaci Sazky, která přinesla úsporu provozních nákladů ve výši jedné miliardy korun.

Před slavnostním vyhlášením proběhl workshop a diskuse na téma „Řízení vztahů s investory“. Hlavním řečníkem byl Martin Novák ze společnosti ČEZ. Posluchačům zdůraznil, jak je důležité, aby firmy komunikovaly s investory na nejvyšší úrovni, tedy přímo prostřednictvím generálního ředitele, popřípadě obchodního či finančního ředitele. Při svých pravidelných účastech na velkých investorských konferencích je vždy mile překvapen hlubokými znalostmi investorů. Profesionální investoři detailně znají každou vyhlédnutou společnost, ačkoli jsou od ní vzdáleni tisíce kilometrů.   

 

Více informací o ocenění „Finanční ředitel roku“ včetně výsledků předchozích ročníků a profilů vítězů najdete za minulé ročníky zdezde a zde.

soutez_casestudy


Letošní program akcí CFO Clubu pokračuje 12. června 2013.

 

Byl pro vás článek přínosný?