Hlavní navigace

Globální ekonomický výhled z pohledu října 2014

30. 10. 2014

Sdílet

 Autor: © kbuntu - Fotolia.com
S ohledem na nedávno publikovaná slabší data se opět počítá s mírným snížením odhadů ekonomického globálního růstu, nyní o 0,1%bod na 2,7 % pro letošní rok a 3,2 % v roce příštím.

 

 

Jedná se o třetí měsíc v řadě, kdy jsme snížili výhled na rok 2015, který byl v červenci 3,5%, zatímco výhled na rok 2014 spadl od počátku letošního roku o 0,6% bodu z původních 3,3%. Navíc je zde kontrast vůči nedávnému trendu zlepšování výhledu u vyspělých ekonomik a zhoršování u mladých ekonomik (patrného od poloviny roku 2012), jelikož naše nedávné změny se týkají jak vyspělých, tak mladých ekonomik. Tentokrát jsme lehce snížili výhled na americkou ekonomiku 0,1% bodu na růst 2,2% a 3,2% v letošním a příštím roce. Ovšem výraznější změnu jsme provedli v případě eurozóny (o -0,3% bodu na 1,1% v roce 2015 po 0,8% letos) a ještě výraznější v případě Německa (o -0,1 a -0,6 na 1,4% a 1,2% v letošním a příštím roce). Slabší růst ekonomik a nižší komoditní ceny vedly ke snížení výhledu na inflaci v roce 2015, která by měla podstřelovat inflační prognózu centrálních bank v řadě zemí, včetně US, eurozóny, Japonska a UK.

 

Rizika jdou oběma směry

Je zde riziko nižšího růstu, především s ohledem na slábnoucí kreditní boom v Číně, obtíže pro země se slabou domácí poptávkou, jelikož exportně tažené oživení je slabší kvůli mírnému růstu světového obchodu, a pokračující slabost eurozóny a Japonska. Ale na druhou stranu jsou zde i faktory, které působí pozitivně. Zaprvé, některé země, které si prošly kreditním cyklem (jako USA, Španělsko, UK, Irsko), nyní vykazují solidní ekonomický růst. Zadruhé, očekáváme mírnější měnovou politiku v řadě zemí s ohledem na nižší výhled inflace. Navíc jsme oddálili výhled zpřísnění měnové politiky anglické BoE a čínské BoC z roku 2015 a americký Fed má možnost zpozdit první zvýšení úrokových sazeb za náš základní scénář (září 2015), pokud se naše predikce růstu HDP nenaplní. V případě ECB stále čekáme výraznější QE včetně vládních dluhopisů ve 4Q14/1Q15 a první zvýšení úrokové sazby ECB stále až na sklonku roku 2016. Zatřetí, zatímco pokles cen komodit může mít negativní fiskální dopady v komoditních ekonomikách, měl by podpořit reálný důchod spotřebitelů v řadě vyspělých a mladých ekonomik.

 

Z českých luhů a hájů

V případě české ekonomiky jsme ponechali tento měsíc výhled na růst nezměněný. Navzdory slabší zahraniční poptávce čekáme stále růst o 2,4% meziročně jak v letošním, tak v příštím roce, protože revize HDP z minulého období naznačovala silnější růst HDP v letošním roce než námi očekáváných 2,4%. Rovněž se domníváme, že srpnový pokles v průmyslu převážně odrážel efekt dovolených, jelikož zářijová produkce aut je vyšší. Ovšem slabší dynamika ekonomiky a nižší ceny ropy nás vedli ke snížení výhledu inflace pro rok 2015 na 1,3% z 1,6% původně, přičemž výraznějšímu poklesu výhledu brání naše predikce koruny s 28,1 vůči EUR na 6-12měsíčním horizontu při EURUSD na 1,15. Náš základní scénář stále počítá s exitem ČNB ze současného programu devizových intervencí či z hranice 27+ pro EURCZK v polovině roku 2016 s prvním zvýšením úrokové sazby ve 3Q16, ale negativní rizika pro růst mohou opět vést k pozdějšímu zpřísnění české měnové politiky. Ačkoliv očekáváme posílení koruny vůči EUR na dvouletém horizontu, tak zde vidíme riziko s ohledem na naší predikci dalšího posílení USD vůči EUR. Nečekáme výraznější změny v navržené fiskální politice, která by v kombinaci vyššího využití státní pokladny pro profinancování deficitu a QE ze strany ECB měla udržet  pokles výnosů českých 10-ti letých státních dluhopisů pod 1% ve 4Q14 (Bund čekáme na 0,65%).

 

Tygr pod Tatrami

V případě slovenské ekonomiky jsme rovněž ponechali predikci HDP nezměněnou s 2,3% v roce 2014 a 2,6% v roce 2015, což odráží několik protichůdných faktorů. Náš ukazatel momentu ekonomiky se v srpnu zlepšil, což společně s výhledem na slabší měnu a větší fiskální flexibilitu – limituje negativní rizika z nižší zahraniční poptávky. Výhled je spojen s nejistotou ohledně nových dat HDP v ESA 2010, společně se slabými srpnovými tržbami v maloobchodě a zářijové a říjnové důvěře v ekonomiku. Mix většího využití státní pokladny, většího fiskálního polštáře po částečném uniknutí z dluhové brzdy a dalšího uvolnění měnové politiky ECB by měl být podpůrný pro slovenské státní dluhopisy.

 

Cloud24

Zdroj: Citibank Europe plc

 

Byl pro vás článek přínosný?