Hlavní navigace

„Goldmani“ v průšvihu: náš dopisovatel referuje z Wall Streetu

19. 4. 2010

Sdílet

Nejprestižnější investiční banka Goldman Sachs byla minulý pátek nařčena z nezákonného výdělku u „subprime hypoték.“

Nově utvořená skupina v SEC (Security and Exchange Commission, americká komise pro cenné papíry) pro nelegální obchodní aktivity obvinila oficiálně v pátek 16. dubna společnost Goldman Sachs (GS) z podvodu. SEC má dohled nad všemi burzami v USA a plní tak obdobnou úlohu jako v ČR vykonávala Komise pro cenné papíry – do té doby, než příslušnou kontrolu převzala Česká národní banka. Krátkodobý dopad na zmíněnou investiční banku je třeba vidět ve ztrátě ceny jejích akcií, ve Washingtonu se navíc posílí její dosavadní špatná pověst a zhorší se tak její již před tím špatné PR. V neposlední řadě hrozí „Goldmanům“ bankovní regulace.

V roce 2009 začal totiž Kongres připravovat nové bankovní a investiční regulace, jejichž cílem je zamezit opakování aktuální ekonomické krize. Politické strany se ale v Kongresu nemohou dohodnout na navrhovaných změnách a míře jejich tvrdosti. Důležitou oponenturu proti přijetí tvrdé verze regulací vedla právě nejprestižnější americká investiční banka Goldman Sachs. Popudila si tak proti sobě mnohé Američany, kteří její chování během ekonomické recese již dlouho kritizují. Páteční obvinění GS z podvodu nahrává silně Demokratické straně v Kongresu, která silné tržní regulace prosazuje.

Z dlouhodobého pohledu znamená obvinění pro GS ztrátu určité významné klientely a agresivnější dohled od SEC, očekávají se rovněž širší obchodní komplikace pro další investiční firmy a celou Wall Street. V neposlední řadě přijde jistě masivnější tlak politiků orientovaný na přísnější dozor.

 

George Jedlička působil jako investiční bankéř a vrcholový manažer v USA a Evropě, nyní pracuje jako konzultant v New Yorku

 

 

CS24

 

 

Byl pro vás článek přínosný?