Hlavní navigace

Inovační vouchery: žádosti se přijímají ode dneška

7. 3. 2011

Sdílet

Staly se neodmyslitelnou podporou inovačního podnikání a přenášení výsledků výzkumu do praxe. Těch „brněnských“ inovačních voucherů rozdalo Jihomoravské inovační centrum již přes devadesát. Další výzva pro podávání žádostí se spouští dnes, 7. března 2011.

Inovační vouchery, dotace pro firmy na nákup know-how od výzkumných organizací, se za svou tříletou historii na jižní Moravě etablovaly jako důležitý nástroj inovační politiky.

Podpory využilo již více než devět desítek firem z celé České republiky. Pracovníci Sladovny Bernard se tak mohou těšit z čistšího vzduchu ve výrobních prostorách; společnost Energ Servis používá u svých zákazníků prototyp přesného měřiče intenzity slunečního záření; firmě DAPE přináší větší zisky inovovaná izolace s unikátními tepelně technickými vlastnostmi; a společnost Taurid Ostrava považuje spolupráci s Fakultou strojního inženýrství VUT za tak přínosnou, že si rovnou zřídila v Technologickém inkubátoru VUT v Brně svou pobočku. Řada firem má proto v úmyslu v osvědčené spolupráci s výzkumníky pokračovat.

Brněnské univerzity a ústavy akademie věd díky voucherům zrealizovaly zakázky kontrahovaného výzkumu za 16 milionů korun a stovky kontaktů na potenciální odběratele svých technologií (v minulých výzvách požádalo o voucher téměř 350 podniků). „Inovační voucher považujeme za strategickou příležitost jak posílit spolupráci s praxí, a tím mimo jiné zajistit udržitelnost velkých výzkumných projektů, do kterých je vysoké učení technické zapojeno,“ uvádí rektor univerzity, která získala zatím nejvíce inovačních voucherů (64), Karel Rais.

 

Losování a distribuce voucherů proběhne v květnu 

Na podniky čekají dvě zásadní novinky. Rozšířily se řady poskytovatelů znalostí o další 4 výzkumné instituce, převážně orientované na sektor life sciences. Své laboratoře tak poprvé v rámci voucherů zpřístupní Fakultní nemocnice u Svaté Anny, Masarykův onkologický ústav, Výzkumný ústav veterinárního lékařství a Centrum dopravního výzkumu.

Největší změnou je však fakt, že o voucher budou moci požádat firmy z celé Evropské unie. „V rámci průzkumu, který jsme vloni provedli na brněnských výzkumných pracovištích, si o toto vylepšení řekli sami vědci.“ vysvětluje ředitel Jihomoravského inovačního centra, Jiří Hudeček. „Je to v souladu s cíli Regionální inovační strategie. Slibujeme si mimo jiné zvýšení atraktivity našeho kraje pro zahraniční investory.“ dodává Hudeček. 

 

Příklady táhnou

* Společnost STROM PRAHA využila unikátní laboratoře na Ústavu techniky a automobilové dopravy Mendelovy univerzity v Brně. Tamější výzkumníci testovali a srovnávali traktory značky John Deere, které firma prodává. Cílem měření bylo prakticky prokázat, zda skutečně platí, že pásový podvozek má lepší tahové vlastnosti, nižší prokluz a méně bude utužovat půdu. Tato hypotéza se prokázala. Zákazníkům lze proto prezentovat praktické rozdíly obou konstrukcí. Výsledky již firma využívá při skutečných obchodních případech.

* Společnost DAPE  je výrobcem izolačních fólií s jedinečnými reflexními a parotěsnými vlastnostmi. S vývojem izolace POLAR firmě pomohli vědci z fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně, kteří měřili její tepelně-technické vlastnosti na rodinném domě v Brně, jenž je jako první v ČR zateplen bez použití klasických izolací. Izolace je hygienicky nezávadná, biologicky čistá a plně recyklovatelná. V současnosti dokáže nahradit klasické izolace v obvyklé tloušťce 200 mm, přičemž u izolace POLAR je to pouhých 30 mm. Navíc pozitivně ovlivňuje hospodaření s energií a urychluje výstavbu.

* Společnost INVEA-TECH podniká v oblasti síťové bezpečnosti, monitorování sítí a analýzy provozu. Od výzkumníků z Fakulty informačních technologií Vysokého učení technického v Brně si společnost objednala vypracování implementace NetFlow sondy na platformě NetFPGA. Výsledné technologie jsou využity v hardwarově akcelerovaných modelech FlowMon sond, pomocí nichž je možné monitorovat provoz až na 10Gb sítích a to s garancí zpracování každého packetu. Díky této inovaci se tak INVEA-TECH zařadila mezi absolutní světovou špičku v odvětví monitorování a bezpečnosti sítí.

O těchto a dalších úspěšných projektech si lze přečíst zde

 

Autor pracuje jako projektový manažer v Jihomoravském inovačním centru

soutez_casestudy

 

 

Byl pro vás článek přínosný?