Hlavní navigace

Investiční trh v ČR má za sebou další rekordní kvartál

1. 4. 2015

Sdílet

 Autor: © Minerva Studio - Fotolia.com
V roce 2014 změnily majitele komerční reality za zhruba 2 miliardy Euro. Za první tři měsíce letošního roku byly uzavřeny nemovitostní transakce za necelou miliardu Euro. Jde o druhé nejsilnější čtvrtletí v historii tuzemského trhu. Došlo také k rekordní investici – prodeji obchodního centra Palladium v Praze za 570 milionů Euro.

Investice do nemovitostí během prvního čtvrtletí letošního roku ve výši 915 miliónů Euro dávají tušit, že rok 2015 může být rekordním. Podle mezinárodní poradenské společnosti DTZ není tento předpoklad dán ani tak nejvyšší dosavadní transakcí v podobě koupě pražského Palladia německou společností Union Investment Real Estate, jako spíše neslábnoucím přílivem kapitálu. A rovněž stále příznivějšími podmínkami u financujících bank.

 

„Hlavním tahounem vyšší aktivity investorů je přebytek kapitálu na evropských a globálních trzích. Aktivní jsou fondy soukromého kapitálu, které potřebují umístit rekordní objemy peněz. Přetrvává apetit i soukromých, ale také institucionálních investorů,“ konstatuje Lenka Šindelářová, vedoucí oddělení Consulting & Research v DTZ.

 

Kromě špičkových nemovitostí, jako je právě „pětihvězdičkové“ obchodní centrum Palladium, se investoři kvůli poklesu výnosů stále více zaměřují i na jiné typy objektů, které vyžadují pro-aktivní přístup ke správě, aby zvýšili jejich hodnotu. Mezi takové patří některá obchodní centra a jednotky z objemného portfolia Atrium European Real Estate Limited, které v prvním kvartále koupil soukromý fond ve správě společnosti Peakside Capital Advisors.

 

Další významnou transakcí v maloobchodním segmentu byl prodej nákupního centra Campus Square v Brně, jejž koupila od AIG Lincoln investiční společnost CBRE Global Investors. I díky tomu převody retailových a multifunkčních nemovitostí představovaly 78% z objemu realitních investic v prvním čtvrtletí.

 

Velmi žádaným segmentem jsou také hotely. Vlastníky změnily komplexy Diplomat Center v Plzni a Europort Airport Center v Praze, které kromě hotelů Marriott Courtyard zahrnují také kanceláře či retail. Další hotelové transakce by se měly uskutečnit v následujících měsících.

 

soutez_casestudy

Zatím jediným prodejem skladového areálu je Panattoni Park Prague Airport, který prostřednictvím svého fondu Logistis koupila společnost AEW Europe. Podle DTZ lze do budoucna v sektoru průmyslových nemovitostí očekávat rozšíření počtu transakcí i objemu.


Stoupající zájem investorů s sebou přináší pokles výnosů. Aktuálně je možné nejvíce vydělat na skladových prostorech s dlouhodobě zajištěným příjmem z nájmů (7%). Prvotřídní kancelářské nemovitosti dosahují výnosů ve výši 5,75 %, obchody na nákupních třídách se pohybují kolem 5%, top nákupní centra pak 5,5%. DTZ očekává, že výnosy by mohly do konce roku ještě lehce poklesnout.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku