Hlavní navigace

IPhone a BlackBerry v podnikatelském využití

27. 11. 2011

Sdílet

Přines si svoje vlastní technické zařízení do práce. Sílí i trend používání smartphonů pro práci jako takovou.

Nedávno se prostřednictvím iPass (služba iPass poskytuje profesionálním uživatelům a manažerům připojení k internetu přes různé technologie po celém světě tak, aby mohli být neustále v kontaktu a připojili se jednoduše jedním uživatelským jménem a heslem) roznesla zpráva o stoupajícím podílu zařízení od firmy Apple na trhu, a rovněž byla potvrzena stoupající tendence trendu „Přines si svoje vlastní technické zařízení do práce.“

Chytrý telefon iPhone od firmy Apple sesadil nedávno BlackBerry z první příčky žebříčku „Research in Motion“ a je nyní absolutní špičkou mezi smartphony užívanými nejen pro zábavu, ale hlavně pro práci. Podle iPass se průzkumu zúčastnilo na 2300 zaměstnanců z celého světa, přičemž asi polovina respondentů byla ze Severní Ameriky. Průzkum byl prováděn během září a října tohoto roku.

 

Jen 5,5 % je věrných Windows

Průzkum, který organizoval poskytovatel služeb podnikové mobility, zjistil, že iPhone drží 45 % zastoupení trhu se smartphony, v porovnání se 32,2 %, které patří BlackBerry. Dále pak 21,3 % uživatelů používá zařízení se systémem Android, 7,4 % Symbian/Nokia a jen 5,5 % je věrných Windows a operačnímu systému Microsoft Mobile OS.

Pozoruhodné je, že pokles BlackBerry ve své tradiční podnikové pevnosti prokázaly i další průzkumy, přičemž v roce 2010 byl BlackBerry na vrcholu mezi příslušenstvími, které používají „mobilní“ pracovníci, s 34,5% podílem na trhu, kdy iPhone zastával jen 31,1% podíl. IPass ale poznamenal, že pád BlackBerry není až tolik pádem z vrcholu v pravém slova smyslu, ale jde zde spíše o strmý růst ve vývoji ostatních smartphonů.

 

Kvůli flexibilnějšímu plnění pracovních úkolů

Průzkum také prokázal, že iPhone bude na špici i příští rok. V roce 2012 plánuje 18 % respondentů nákup zařízení od firmy Apple, 11,2 % respondentů má v plánu koupit si přístroj s Androidem, dalších 3,6 % lidí si koupí Microsoft Windows Mobile Smartphone a pouhých 2,3 % zůstává věrných BlackBerry. Dále bylo zjištěno, že kromě výše zmíněného trendu poslední doby „Přines si svoje vlastní technické zařízení do práce,“ sílí i trend používání smartphonů pro práci jako takovou.

Většina podniků, celých 63 %, poskytují svým zaměstnancům možnost výběru smartphonu, a 42 % pracujících si kupuje chytré telefony hlavně kvůli flexibilnějšímu plnění pracovních úkolů. IPass popsal korelaci mezi růstem smartphonů využívaných pro práci a počtem zařízení, ze kterých se dá vybírat.

soutez_casestudy

 

Z partnerského amerického CFO Worldu přeložila stálá spolupracovnice redakce Sandra Šubertová

Byl pro vás článek přínosný?