Hlavní navigace

Je potřeba více vyučených než maturantů, jinak Němci přestanou investovat

27. 6. 2012

Sdílet

Podnikům dále chybí tisíce techniků-středoškoláků. Propagujme práci rukama, vraťme se k řemeslu.

Podniky postrádají tisíce středoškoláků s odborným vzděláním a učňů. Přitom na trhu práce s téměř půl milionem nezaměstnaných přebývají maturanti zejména humanitních oborů. Intenzita nedostatku technicky vzdělaných středoškoláků se přitom liší podle jednotlivých krajů. „Technická vzdělanost je vážným problémem pro budoucnost této země. Nedostatek technicky vzdělaných pracovníků ohrožuje konkurenceschopnost našich podniků a investoři hrozí odchodem země, pokud se situace výrazně nezmění,“ upozornil na problém při dnešním setkání s novináři prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

 

Kdyby deset tisíc středoškolsky vzdělaných odborníků....

Vzhledem k poměrně dramatické situaci připravil Svaz průmyslu a dopravy ČR analýzu regionálních disparit středního odborného vzdělávání ve vazbě na trh práce. Ze 700stránkového dokumentu (k dispozici je na webové stránce www.socialnidialog.cz ) vyplývá, že nikdo se v České republice dosud nezabýval porovnáním nabídky a poptávky trhu práce na regionální úrovni. V tuto chvíli podle koordinátora analýzy Miloše Rathouského ze Svazu průmyslu a dopravy ČR chybí podnikům deset tisíc středoškolsky vzdělaných odborníků. Jedná se však o analýzu jednorázových dat, jejímž zdrojem jsou úřady práce. Vzhledem k tomu, že podniky nemusí povinně hlásit počty volných míst, nedostatek středoškoláků je pravděpodobně daleko vyšší. Jen na přelomu let 2007 a 2008 poukazovaly firmy na to, že jim celkově chybí zhruba 150 tisíc technicky vzdělaných pracovníků, což se týká všech úrovní vzdělání.

 

Zlaté české ručičky, se to stalo s váma?

Z analýzy Svazu vyplývá, že hlavní nedostatek technických profesí se projevuje zejména ve strojírenství, stavebnictví, dopravě a spojích. Svaz proto navrhuje, aby se v krajích optimalizovala oborová struktura školství. „Je potřeba více vyučených než maturantů. Chceme, aby školství bylo více spravováno podle potřeb trhu práce,“ uvedl Miloš Rathouský. V jednotlivých krajích by proto podle požadavku Svazu měly vzniknout predikce potřeb vzdělanosti s výhledem na tři až pět let. Tento nejvýznamnější zaměstnavatelský svaz v ČR požaduje také, aby analýzu predikcí budoucího stavu vytvořilo a spravovalo ministerstvo školství. Svaz s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR pracuje také na návrzích, které by se měly stát základem pro jednání na  MŠMT a pro změnu technického vzdělávání. „Chceme změnit optimalizaci školské sítě, země je zaměřena na humanitní obory. Dále potřebujeme změnit směrování evropských prostředků, které by měly směřovat především do technického školství,“ uvedl Jaroslav Hanák. „Je potřeba více propagovat práci rukama, vrátit se k řemeslu,“ dodal s tím, že Svaz chce také změnit vztah výuky a praxe.

 

Hrozí odchod Němců, živitelů našich...

Na dramatičnost situace poukázal viceprezident Svazu Pavel Juříček, podle něhož polovina německých firem chce z Česka odejít, protože jim tady chybí technicky kvalifikovaná pracovní síla. Upozornil také, že v současnosti řada možných investorů již do České republiky kvůli tomu nechce jít a směřuje do jiných regionů. „Začíná jim vadit nedostatek řemeslníků a málo technicky zdatných odborníků,“ dodal Pavel Juříček, který je iniciátorem zavádění duálního systému v jednotlivých krajích. „V krajích by měly být dvě firmy a dvě školy, které by otestovaly duální systém. Vyčleněn je na tento projekt 86 milionů korun. Věřím, že se prokáže, že duální systém má smysl zavést v celé republice,“ uvedl Pavel Juříček.

 

 

Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR

 

soutez_casestudy

Foto: © Kurhan - Fotolia.com

 

Byl pro vás článek přínosný?