Hlavní navigace

Jana Niklová: Náš dámský klub je bez sponzorů, ale dává volnost

27. 6. 2012

Sdílet

 Autor: © Christos Georghiou - Fotolia.com
„Naše aktivita je nekomerční, dá se s nadsázkou říci, že jsme dobrovolnice, které s kruhem podobných žen sdílejí zájmy,“ říká spoluzakladatelka klubu Enjoy in Club Jana Niklová.

Jana Niklová (vlevo) a Věra Kudynová Letos v září oslaví klub s názvem Enjoy in Club své první narozeniny. Před rokem ho založily dvě milé a sympatické dámy – Jana Niklová (na smímku vlevo) a Věra Kudynová. Potkaly se na jiném klubovém setkání, který účastnice umořil předlouhým sponzorským programem, což se Janě ani Věře moc nelíbilo. „Tehdy Jana řekla, že si uděláme klub tak, aby ženy bavil. A také dokázala vše dotáhnout až do konce,“ vzpomíná na počátky vzniku spoluzakladatelka klubu Věra Kudynová. První klubové setkání se uskutečnilo v září loňského roku v holešovickém Parkhotelu Praha, který se pak stal tradičním místem stále hojněji navštěvovaného setkávání.

 

Paní Jano, neměla jste strach zakládat nový klub v době, kdy nabídka je již tak dost pestrá? Čím jste chtěly ženy oslovit? 

Dámských klubů, které jsou profesionálně vedeny, existuje několik. Naším cílem nebylo rozšířit jejich počty, ale založit klub takový, v němž by se mohly setkávat se a pobavit ženy s podobnými zájmy. Dnes existuje mnoho žen, které mají chuť i čas na odpočinkové aktivity, ale nemají je s kým provozovat – chybí jim třeba dostatek kamarádek, kontaktů a možností. Děti jim už odrostly, manžel s nimi na společenské akce chodit nechce a ony nemají odvahu jít samy. Když jsme se rozhodly, že to zkusíme, zorganizovaly jsme dá se říci zkušební setkání, abychom otestovaly zájem. Na první setkání jsme pozvaly hlavně naše kamarádky a známé a vymyslely takový program, aby si z něj mohla vybrat každá z nás. Pozvaly jsme i ženy, které samy něco vyrábějí. Akce měla úspěch, oficiální první klubové setkání se konalo v září loňského roku v Parkhotelu Praha, který se pak stal tradičním místem setkávání. Kluby jsou pořádány se čtvrtletní periodou.

 

Jak vaše klubové setkání vypadá, co na účastnice čeká? 

Kromě dobrého jídla a pití je to pokaždé přednáška. Snažíme se nacházet zajímavé osobnosti, které mají ženám co říci, zejména v oblasti zdraví, výživy, módy i vztahů. Během hodiny se vystřídají tři prezentace, každé téma je představeno velmi jednoduše a s nadhledem, takže zaujme většinu členek. Přednášky se snažíme nedělat příliš dlouhé. Pokud některé téma ženy zaujme více, uspořádáme pro užší okruh zájemkyň další přednášku, kde se o tématu může diskutovat do větší hloubky. Zájem je i o nevtíravé prezentace, všechny oslnila například šperkařská návrhářka Lenka Matoušková. Všechny členky ovšem nejvíc baví, když si spolu mohou potom povídat. Obvykle končíme zavírací hodinou restaurace – a musíme se od sebe odtrhávat, protože si máme stále co říci. Čím více jsme zahlcováni masovými informacemi, tím větší odpor k nim máme. Stále víc lidí říká, že přestává číst noviny a sledovat zprávy, lidé se více setkávají a sdílejí svoje zážitky, začínají se o své přátele mnohem více zajímat. Je to logické a přirozené, mnohý člověk a zvláště žena se více ztotožní s příběhem, radostí či starostí přítele, než s abstraktním globálním světem.

 

Jak připravujete setkání, kde berete inspiraci? 

Na prvním klubu jsem s ženami hovořily, abychom zjistily, co by je zajímalo. V podstatě jsou to témata jako módní trendy, zdravý životní styl a správná životospráva, trendy v bydlení. Co je dost podstatné, ženy od klubového setkávání očekávají, že zde získají nové kontakty, osobní i obchodní. První, či spíš nulté setkání jsme programově připravily. Postupně ženy samy začaly nabízet náměty, o nichž by chtěly slyšet, s kým by se chtěly setkat. Tak jsme si to představovaly, aby setkání vycházelo z inspirací a námětů účastnic. Zatím proběhla čtyři takováto setkání, v září bude výroční páté.

 

Z čeho je provoz klubu financován? 

Chtěly jsme se vyhnout tomu, co je pro jiné kluby dost podstatné, a to jsou sponzorská vystoupení. Naše cesta bez sponzorů je neokázalá, ale dává nám volnost. Naše aktivita je nekomerční, dá se s nadsázkou říci, že jsme dobrovolnice, které s kruhem podobných žen sdílejí zájmy. Neplatí se žádný roční členský poplatek, jenom „vstupné“ na setkání, které zahrnuje konzumaci. Chceme klub nechat na bázi volnosti, zábavy, komunikace a setkávání.

 

Vašimi členkami jsou pouze ženy, nebo byste do svých řad přijaly i muže? 

Členkou se může stát každá žena. Podmínky žádné nemáme. Zájemkyně přijde a zjistí, že jí naše akce vyhovuje a pak pokračuje v „docházce“, nebo zjistí, že nejde o to pravé. A chodí mezi nás i tři muži a program je baví. V současné době máme v adresáři cca 150 žen. Členství neřešíme nějakým poplatkem, klub je otevřený každému, kdo chce přijít. Chtěly jsme klub, kde by se ženy pobavily, odpočinuly si od běžných starostí a získaly nové kontakty i kamarádky. Díky dobré návštěvnosti máme dojem, že jsou účastnice našich setkání spokojené. Vnímáme jejich podněty a každé další setkání chceme vždy něčím vylepšit.

 

Jste dvě zakladatelky, jak funguje vaše spolupráce – rozdělily jste si nějak role a povinnosti? A jakou máte představu o budoucnosti klubu?

soutez_casestudy

Nechtěly jsme klub vést jako prezentaci nás dvou. Věra je profesionálka v public relations, já se více věnuji organizačním záležitostem. Přestože jsme každá jiná, spojují nás společné názory, naše spolupráce proto výborně funguje. I do budoucna chceme ženám nabízet služby střední cenové kategorie a všechno, co je vyzkoušené, ověřené a cenově dostupné. Chceme propagovat a nabízet především české výrobky. Když vidíme, že se ženám v klubu líbí, že se na setkání vracejí a že zde nacházejí nová přátelství a partnerství, říkáme si, že vše mělo smysl. A to je sladká odměna, nemyslíte?

 

Byl pro vás článek přínosný?