Hlavní navigace

Je třeba urychlit návratnost investic do digitálních technologií

22. 2. 2023

Sdílet

Digitalizace Autor: Depositphotos
Podle celosvětového průzkumu společnosti Gartner mezi řediteli IT a vedoucími pracovníky v oblasti technologií musejí ředitelé IT společně s CFO přijmout opatření, aby dosáhli nejvyššího růstu podniku díky investicím do digitálních technologií.

Daniel SanchezReina, viceprezident pro analytiku společnosti Gartner uvádí: „Tlak na CIO, aby přinášeli digitální dividendy, je vyšší než kdy jindy. CEO a správní rady očekávali, že investice do digitálních aktiv, kanálů a digitálního byznysu urychlí růst nad rámec dosavadních možností. Vedení firem očekává, že se tato digitální zlepšení projeví ve finančních výsledcích.“ 

CIO v regionu EMEA předpokládají, že v roce 2023 vzrostou rozpočty na IT v průměru o 4,4 %, což je méně než očekávaná globální inflace 6,5 %. Budou mít k dispozici méně peněz než letos. Ekonomický tlak, nedostatek talentů a problémy s dodavateli zvyšují potřebu a urgenci tvorby nové přidané hodnoty.

Průzkum Gartner CIO and Technology Executive Survey 2023 shromáždil údaje od 2 203 respondentů z 81 zemí a hlavních průmyslových odvětví, představujících na patnáct bilionů dolarů příjmů/ rozpočtů veřejného sektoru a 322 miliard dolarů výdajů na IT. V regionu EMEA se průzkumu zúčastnilo 780 CIO z 51 zemí a hlavních odvětví představujících na 5,9 bilionu dolarů příjmů a 78 miliard dolarů výdajů na IT.

Analýza průzkumu odhalila čtyři způsoby, jak lze dosáhnout digitálních dividend a prokázat finanční dopad investic do technologií:

Stanovení správných digitálních priorit

Respondenti průzkumu seřadili cíle exekutivy v investicích do digitálních technologií za dva roky. Hlavními cíli bylo zlepšení provozních parametrů (53 %) a kvalitnější zákaznická zkušenost (45 %). Jen 27 % uvedlo jako primární cíl růst příjmů a 22 % zlepšení nákladové efektivity.

„CIO musejí upřednostňovat digitální iniciativy orientované na trh a růst,“ uvedl SanchezReina.

Prioritami z pohledu CIO v EMEA pro zbytek roku 2022 a rok 2023 jsou růst a digitální transformace. Hlavními oblastmi, v nichž lze navyšovat výdaje, jsou kybernetická a informační bezpečnost (70 %), BI a datová analytika (53 %) a cloudové platformy (48 %). Jen třetina (34 %) plánuje zvyšování investic do AI a čtvrtina (24 %) do hyperautomatizace.

Vytvoření hierarchie metrik

Na 94 % organizací má problémy s tvorbou vize digitální změny, často kvůli protichůdným očekáváním zúčastněných stran. „Máme tu situaci, kdy ředitel marketingu, ředitel obchodu, finanční ředitel a další členové vedení spolu soutěží o to, kdo se v digitální transformaci dostane nejdál – to zaměstnává CIO, zatímco neexistuje jednotná digitální strategie,“ upozornil SanchezReina.

Hlavním problémem absence digitální vize je neexistence sdíleného a kvantifikovaného byznys cíle napříč celou organizací.

Řešením je, že každé oddělení bude mít svou vlastní metriku, jež podporuje (je napojena na) společný (stejný) obchodní výsledek či cíl.

Poskytněte své IT talenty byznysem řízeným fúzním týmům

CFOworld 4/2022

Rozhovor vyšel v tištěném vydání časopisu CFOworld 4/2022. Pokud si časopis chcete přečíst celý, můžete si ho koupit i v digitální formě.

Kromě tohoto článku v něm najdete i příspěvky o DMS systémech, jak krize dopadá na české firmy, věnovali jsme se blíže i outsourcingu.

Břemeno digitálních řešení není rozděleno mezi IT a byznys. Jen necelá třetina (32 %) CIO uvedla, že byznys je součástí digitálních či agilních realizačních týmů.

„Velká závislost na IT zaměstnancích při poskytování digitálních řešení odráží tradiční způsob myšlení, jenž může bránit agilitě,“ přibližuje SanchezReina. „CIO musejí přistoupit na rovnoměrnější rozdělení odpovědnosti za digitální řešení. Lepší vybavení a zmocnění osob mimo IT – zejména tzv. byznys technologů – k rozvoji digitalizovaných funkcí, aktiv a kanálů může pomoci v rychlejším dosahování obchodních cílů.“

Zapůjčování IT pracovníků do fúzních týmů, které kombinují podnikové experty, firemní technology a zaměstnance IT, umožní rychleji formovat týmy zaměřené na dosažení digitálních obchodních cílů a otevře i cestu k reciprocitě, třeba k integraci byznys expertů do fúzních týmů vedených IT.

CS24

Talenty je třeba hledat

Přetrvávají problémy s hledáním kvalitních IT talentů. Jen 12 % podniků v EMEA využívá studenty (prostřednictvím stáží a vztahů se školami) k rozvoji technologických schopností a jen 24 % tzv. gig pracovníky (dočasné kontraktory).

„Nedostatek talentů je největší překážkou digitalizace,“ uzavírá SanchezReina. 

Byl pro vás článek přínosný?