Hlavní navigace

Jste OSVČ? Pak zvažte „pojistku na blbost“, může vám zachránit krk

26. 9. 2022

Sdílet

 Autor: shutterstock
O pojištění odpovědnosti neboli „pojistce na blbost“ jste už určitě slyšeli. Někdy se může stát, že v práci nebudete mít zrovna ideální den a pokazíte, na co sáhnete. Pojistka na blbost vám ušetří spoustu starostí, nervů a v neposlední řadě i peněz. Před čím vás ochrání a vyplatí se každému?

Zaměstnancům se vyplatí pojištění odpovědnosti jen někdy

Co se týče klasických zaměstnanců, ty zákon chrání víc než osoby samostatně výdělečně činné. Zaměstnanci nemají odpovědnost za způsobenou škodu vždy a v plné výši. Škodu hradí do maximální výše 4,5násobku svého průměrného měsíčního výdělku. Škoda musí vzniknout při plnění pracovních úkolů a prokazatelném porušení povinností. V zásadě lze ale doporučit pojištění odpovědnosti každému zaměstnanci, který v práci podepsal dohodu o hmotné odpovědnosti či používá při výkonu práce drahé vybavení.

Živnostníci by se měli chránit pojištěním odpovědnosti

OSVČ oproti tomu nemají žádnou ochranu, a tak se jim pojistka na blbost vyplatí v každém případě. Je velmi snadné způsobit škodu například na majetku zákazníků. Představte si situaci, kdy řemeslník při práci nechtěně rozbije zákazníkovi drahé vybavení nebo kosmetička nenávratně zničí klientce značkové oblečení. Takřka v každé profesi najdeme nějakou možnost, kdy můžeme způsobit škodu na majetku či zdraví třetích osob nebo zvířat.

CS24

Pozornost věnujte výši pojistky i výlukám

Při uzavírání pojištění odpovědnosti popřemýšlejte nad výběrem pojišťovny. Zajímat by vás měla hlavně výše pojistného plnění. Je dobré pojistit se na víc než milion korun. Větší pojistka vám spíš zajistí klid v duši, když se něco skutečně přihodí. Rozhodně si před podpisem smlouvy důkladně prostudujte výluky, abyste nebyli nepříjemně překvapeni, když dojde na lámání chleba.

Kdy můžete na peníze z pojistky zapomenout?

Standardně počítejte s tím, že pokud se prokáže, že jste škodu na majetku nebo zdraví třetích osob způsobili úmyslně, pak k vyplacení pojistného plnění nedojde. Stejný výsledek nastane i v případě, že při tom budete pod vlivem omamných látek nebo alkoholu. Pozor na to. I jedno pivo, které vám naměří, vás může o pojistku připravit. Stejně tak si ohlídejte termín, do kdy je potřeba si u pojišťovny zažádat o pojistné plnění. 

Byl pro vás článek přínosný?