Hlavní navigace

Kancelář pro introverta: Co v ní nesmí chybět?

1. 7. 2016

Sdílet

 Autor: (c) Stocked House Studio - Fotolia.com
Introverti, jací jsou to lidé a proč se o nich tolik mluví? Možná pomůže, když se lépe rozhlédnete kolem sebe. Určitě si nějakého introverta všimnete, ba co víc, možná jste jím i vy sami. Kde bereme tu jistotu, že ne? Asi polovina populace je introvertní, tak by v tom byl čert, kdyby jste nějakého neznali osobně.

Jestliže jste spíše hlučný a dominantní extrovert, zřejmě si klidnějších lidi moc nevšímáte. A ani si neuvědomujete, že jim vaše hlučnost může překážet. Práce v kanceláři však vyžaduje soustředění, a to se ne každému podaří, když mu pracovní prostředí zcela nevyhovuje. Jaká kancelář je tedy vhodná pro introverta?

 

Kolega introvert

 

Co charakterizuje introverty? Základní rozdíl mezi extroverty a introverty výstižně popsal již v roce 1921 psychoterapeut Carl Jung. Introverty vystihuje to, že se zásadně soustředí na jednu věc. Pracují možná pomaleji, ale o to rozvážněji. Mají ve zvyku déle se koncentrovat a řešit problém, který by extroverta přestal bavit už po krátké chvíli. Možná se někomu zdá, že introverti jsou nudní a zpomalení suchaři, ale to je jen výsledek jejich důslednosti. Nejednou proto dokáží více než extroverti, protože to, že někdo stále o něčem nahlas nemluví a nechlubí se vším, ještě neznamená, že nic nedokáže. Právě naopak. Introverti jsou často lidé velmi moudří a efektivní, kteří se příliš nezapojují do týmových aktivit, aby si udrželi dostatečný odstup a nemohli být vtaženi do malicherných mezilidských sporů. Nejčastěji se učí od druhých pozorováním, vše důsledně vyhodnotí, zpracují, zváží, aby měli jistotu, že jejich jednání bude správně. A obvykle i je.

 

I proto hledání kanceláře vhodné pro klidnější lidi vyžaduje poctivý přístup a zohlednění několika faktorů. Introverti jsou totiž nenahraditelným pilířem každého pracovního kolektivu, jsou jistotou, pevným základem, od něhož se jiní učí nebo se jím alespoň inspirují.

 

Co nejčastěji dělají introverti?

 

Abyste si nemysleli, že introverti se schovávají kdesi v koutech, vyvedeme vás z omylu. Výzkumy ukázaly, že 25 až 30% generálních ředitelů patří k introvertům. Introverti totiž upřednostňují takové pracovní pozice, ve kterých se cítí dobře, kde mohou pracovat v klidu a pokud se dá, tak o samotě. I proto je nejvíce introverty mezi analytiky, programátory a účetními. A protože dnešní svět patří technologiím, logicky se introverti dostávají stále více i na manažerské posty.

 

Hluk introverta stresuje

 

Objektivně je třeba říci, že svět moc nebere ohledy na introverty. Všude masy, hluk a šum. Řeknete si, každý se musí přizpůsobit a kdo to nezvládne, nemá na to. Ale ono to není zcela tak. I proto stále více firem disponuje místnostmi, které jsou určeny na nerušený odpočinek během pracovního dne, ať také introvertní pracovníci mají možnost pracovat tak, jak jim je přirozené - nerušeně a bez zbytečného stresu. Pokud to však v kanceláři nejde, stále více introvertů vyhledává práci z domova, která jim dokonale vyhovuje, jelikož tam mohou pracovat ve známém prostředí, v klidu, a to vede k jejich vyšším a vyšším výkonům.

soutez_casestudy

 

Zdroj: kancelare.cz

Byl pro vás článek přínosný?