Hlavní navigace

Největším českým ICT firmám se daří

4. 7. 2016

Sdílet

 Autor: (c) Nmedia - Fotolia.com
Sto nejúspěšnějších českých technologických firem zvýšilo své meziroční tržby v průměru o 13,3 %. Pro efektivitu českého technologického průmyslu hovoří i to, že uvedeného výsledku firmy dosáhly při nárůstu počtu zaměstnanců jen o 5,4 %. Tyto údaje vyplývají z výsledků aktuální ankety TOP100 ICT společností v České republice od IDG.

Na předních pozicích se umístili především prodejci a distributoři výpočetní techniky. Pomyslné vítězství obhájila společnost AT Computers, která navíc překvapila mimořádným meziročním růstem 27,9 % při prakticky nezměněném počtu zaměstnanců. Loňská dvojka, společnost Alza.cz, se letos průzkumu nezúčastnila a na její místo postoupila firma eD' system Czech, která si své hospodářské výsledky stabilně drží řadu let (loňský nárůst obratu přesahuje 15 %). Nejvyšší hodnoty tržeb na jednoho zaměstnance (v žebříčku TOP100 ICT společností v ČR) dosáhla s hodnotou 93,2 milionu korun společnost Agora DMT, která se v celkovém pořadí umístila na šesté příčce.

 

IDG Czech Republic uspořádala letos již 20. ročník žebříčku Top100 ICT společností v České republice. Do hlavní části ankety, kde jsou hodnoticím kritériem tržby za poslední fiskální období, se letos přihlásilo 122 firem a tři telekomunikační operátoři, kteří jsou vzhledem ke specifikům své činnosti zařazeni do samostatného přehledu. Doplňkové ankety bez udání ekonomických údajů za Českou republiku se pak zúčastnilo dalších 24 firem. Výsledky, které zahrnují údaje o všech přihlášených, právě vycházejí v tištěné podobě jako zvláštní příloha magazínu CIO Business world. Elektronická verze publikace bude uvolněna ke stažení z webu www.cio.cz v září.

 

Klasická média dnes bojují o pozornost s moderními metodami on-line marketingu, proto nás těší vytrvalý zájem technologických společností o účast v průzkumu. Je to pro nás důkaz toho, jak si firmy uvědomují, že jsme schopni jejich úspěchy prezentovat v unikátním odborném kontextu. Ročenka totiž kromě tabelárních přehledů obsahuje i tržní a technologické analýzy a prognózy renomovaných agentur, rozhovory s představiteli významných partnerských firem i odborné redakční články.

 

Ze statistických dat vybíráme nejzajímavější údaje:

  • Firmy zařazené mezi první stovku nejúspěšnějších v Česku dosahují průměrné tržby 7,1 milionu Kč na zaměstnance a jsou na trhu průměrně 20,2 roku.
  • Ve srovnání s předminulým fiskálním rokem se ukazuje, že nejúspěšnější firmy umírněně rostou: počet zaměstnanců se meziročně navýšil o 5,4 %. Průměrný nárůst tržeb ale zvýšení počtu zaměstnanců výrazně překonal a dosáhl hodnoty 13,3%.
  • 73 % společností žebříčku má český kapitál, 17% jsou české firmy s podílem zahraničního kapitálu a zbylých 10 % tvoří pobočky zahraničních společností.


Vítězové ankety 


Pořadí


Společnost

Roční tržby 2015
(miliony Kč)

1

AT Computers, a. s.

17 051,0

2

eD' system Czech, a. s.

12 735,0

3

SWS, a. s.

10 957,0

4

Hewlett-Packard, s. r. o.

9 214,8

5

CZC.cz, s. r. o.

2 866,0

6

Agora DMT, a. s.

2 423,0

7

Avnet, s. r. o.

2 418,0

8

100Mega Distribution, s. r. o.

2 270,0

9

Adastra, s. r. o.

2 176,0

10

DNS, a. s.

2 135,0

 

 

Uvedeno prvních deset společností řazených podle tržeb na poslední fiskální rok.


Telekomunikační operátoři

soutez_casestudy


Společnost

Roční tržby 2015
(miliony Kč)

České Radiokomunikace, a. s.

2 000,0

T-Mobile Czech Republic, a. s.

27 076,0

Vodafone Czech Republic, a. s.

12 322,0

Telekomunikační operátoři jsou uvedeni v řazení podle abecedy.

 

Byl pro vás článek přínosný?