Hlavní navigace

Když náklady raketově rostou. Jak stabilizovat firemní rozpočet?

5. 1. 2022

Sdílet

 Autor: pexels.com
Po téměř dekádě stabilního vývoje ekonomiky způsobila pandemie COVID-19 doslova ekonomické zemětřesení. Inflace po celém světě rychle roste, firmy navíc trápí i vysoké náklady a narušené dodavatelsko-odběratelské vztahy. Často tak může dojít k destabilizaci finanční situace. Jak se s problémy vypořádat?

Chcete sáhnout lidem na mzdy? Raději si to rozmyslete

Nejjednodušším způsobem, jak rychle firemní finance stabilizovat, obvykle bývá redukce v oblasti mezd. Časy, kdy bylo možné mzdy dlouhodobě nezvyšovat, či dokonce snižovat, jsou ale pryč. 

V České republice je stále velmi nízká nezaměstnanost a existují obory, kde mzdy naopak stále rostou a firmy aktivně hledají nové zaměstnance. Pokud tedy ve své firmě mzdy zmrazíte, nebo snížíte, riskujete odchod části zaměstnanců ke konkurenci. Ze své vlastní vůle přitom často budou iniciovat odchod právě ti zaměstnanci, kteří jsou ve firmě nejplatnější a konkurence je ráda přijme.

Také propouštění není vždy vhodným řešením. Narušení kolektivu a vnesení nejistoty mezi ostatní zaměstnance může mít negativní vliv na pracovní morálku.

Zkuste tedy spíše zpomalit růst mezd, omezit benefity a zaměřit se především na růst produktivity zaměstnanců.

Naučte se pracovat s peněžními toky

Dodavatelům platíte ihned a odběratelé mají několikatýdenní splatnost faktur? Pak suplujete svým obchodním partnerům roli banky. Půjčka online by měla být krátkodobým řešením výpadků financí, nemůžete s ní ale problémy jiných řešit opakovaně.

Naštěstí v těchto situacích máte otevřenou poměrně jednoduchou cestu ke stabilizaci rozpočtu. Vyjednejte si později splatnost faktur u dodavatelů, a naopak buďte striktnější v platební morálce u svých odběratelů. U větších firem může jít až o milionové částky. Pokud jsou vaši obchodní partneři s vašimi službami jinak spokojeni, větší část z nich na nové podmínky ochotně přistoupí, stačí jen trocha asertivity.

CS24

Optimalizujte procesy a zabraňte plýtvání

Dalším způsobem, který dlouhodobě povede ke stabilizaci, je modernizace a vylepšování interních firemních procesů. Hlavní roli zde hraje digitalizace a automatizace.

Dejte sbohem papíru a administrativní věci ve své firmě řešte primárně elektronickou cestou. Místo kalkulačky a tabulkových sešitů používejte tabulkové procesory (například Excel). Automatizujte účetnictví a přejděte na elektronickou fakturaci. Velký prostor pro optimalizaci bývá rovněž v řízení skladových zásob a zefektivnění výroby.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku