Hlavní navigace

Levné a dostupné peníze bank inspirují developery a investory

29. 6. 2015

Sdílet

 Autor: © Roman Sigaev - Fotolia.com
V Česku se masivně refinancuje. Netýká se to zdaleka jen majitelů hypoték na rezidenční reality, ale také komerčních nemovitostí. Refinancování využívají developeři a investoři na jednotlivé nemovitosti i celá portfolia.

Snižování úrokových sazeb na mezibankovním trhu a ostrý konkurenční boj bank, které akceptují snížené marže. Stále více developerů a investorů přefinancovává své úvěry, pro které hledá na bankovním trhu co nejlepší podmínky a nejnižší úroky. To, co je patrné v segmentu hypoték, kdy financující banky mění každoročně desítky tisíc majitelů bytů a domů, se děje i v oblasti komerčních nemovitostí.

 

Podle Karla Klečky, vedoucího oddělení Valuation v DTZ, se v případě trhu komerčních nemovitostí hovoří o refinancování úvěrových portfolií. Znamená to, že developeři a investoři na základě reálné tržní hodnoty kanceláří, obchodů nebo skladových nemovitostí hledají úvěry s nižšími úroky. A celkově vstřícnější podmínky dluhového financování.

 

Aby mohl vlastník nemovitostí o zvýhodněné úvěrování žádat, musí vyhovět standardům požadovaným financujícími bankami. A k těm patří mimo jiné precizně stanovená hodnota nemovitosti nebo jejich „balíku“, u kterých dochází k refinancování úvěru. „Jednoznačně registrujeme sílící poptávku po ohodnocení komerčních nemovitostí. Jde o samostatné objekty za desítky milionů korun i celá portfolia v hodnotě stovek milionů EUR, jako je případ právě CPI Property Group,“ upřesňuje Karel Klečka. „Trh v současné době nabízí řadu příležitostí k refinancování stávajících úvěrů a jejich optimalizaci za mnohem výhodnějších podmínek. S přístupem řádného hospodáře velmi vítáme, jakých výsledků se nám ve spolupráci s poradenskou společností DTZ daří dosahovat,“ řekl Tomáš Tajer, finanční manažer realitní skupiny CPI Property Group.

 

Mezi zájemce o refinancování a tomu předcházející oceňování patří jak tuzemské subjekty, tak globálně působící investoři a developeři. Podmínky pro výhodnější úvěry hledají nejen u domácích bank, ale s transparentními podklady se nezdráhají oslovovat také zahraniční financující instituce.

soutez_casestudy

 

„Už dlouho nebyly na trhu výhodnější podmínky než právě nyní. Platí to pro novou výstavbu i právě již realizované, ale úvěry zatížené nemovitosti. Kvalitnějším financováním mohou developeři nebo investoři ušetřit řádově i jednotky milionů korun po dobu trvání úvěru,“ dodává Pavel Krchňák z týmu Valuation DTZ. Banky podle něj hledí především na výnos z refinancovaných nemovitostí, ale také na kvalitu nájemních smluv, jejich délku a stále častěji i na stavebně-technický stav nemovitosti.

Byl pro vás článek přínosný?