Hlavní navigace

Marasmus! EU se nedostane z potíží ani příští rok, vůči světu slábne

15. 11. 2012

Sdílet

 Autor: © Laurent Renault - Fotolia.com
Eurozóna se ani v příštím roce ekonomicky nezotaví. Potvrzuje to prognóza Evropské komise na období 2012 až 2014, kterou představil Olli Rehn, místopředseda Evropské komise a komisař pro hospodářské a měnové záležitosti a euro.

Prognóza poukazuje na slábnoucí pozici Evropy ve srovnání se světem. Globální ekonomika poroste totiž v roce 2013 podle odhadů o 3,3 procenta.

„Upravený odhad růstu HDP v Evropské unii a v eurozóně je špatnou zprávou nejen pro sedmadvacítku jako celek, ale i pro naši ekonomiku, která je na tyto trhy orientovaná. Rozhodující bude pro nás vývoj německé ekonomiky,“ uvedl k výsledkům Bohuslav Čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Podle podzimní prognózy klesne letos HDP sedmadvacítky o 0,3 procenta a v eurozóně 0,4 procenta. V příštím roce se očekává, že ekonomika EU poroste o 0,4 % a v eurozóně dokonce jen o 0,1 procenta. K pozitivnímu obratu by mělo dojít teprve v roce 2014, kdy ekonomika EU podle podzimní prognózy Komise poroste o 1,6 procenta a eurozóny o 1,4 procenta.

 

Hledání ztracené rovnováhy...

„Celkový obraz ekonomiky indikuje, že Evropa prochází obtížným procesem hledání ztracené makroekonomické rovnováhy, který ještě nějakou dobu potrvá,“ poznamenal k výhledům komisař Olli Rehn.

Evropská komise poukazuje na pozitivní vývoj veřejných financí v důsledku finanční disciplíny EU. Schodky veřejných financí klesnou v roce 2012 na 3,6 procenta v EU a 3,3 procenta v eurozóně. Ekonomický vývoj bude mít však negativní dopad na evropský trh práce. Evropská komise očekává, že míra nezaměstnanosti se v eurozóně v příštím roce zvýší ze současných 11,3 na 11,8 procenta.

 

Podzimní prognóza Evropské komise na léta 2012 – 2014

 

CS24

 

 

Byl pro vás článek přínosný?