Hlavní navigace

Máte už na smartphonu miniaplikaci podnikového informačního systému?

5. 10. 2012

Sdílet

 Autor: Asseco Solutions
ERP je vám blíž, než myslíte. Ekonomický ředitel využije indikátor denního přehledu cash flow.

Doba, kdy manažer řídící firmu musel strávit pracovní dobu v kanceláři před monitorem počítače, jinak by neměl přístup k informacím, které jsou k řízení třeba, je už pomalu za námi. S nástupem mobilních zařízení v posledních letech se řídícím pracovníkům otevřely nové možnosti. Dnes mohou stejně dobře řídit firmu z domova, ze zahraničního kongresu, anebo třeba z pláže na druhém konci světa.

 

S mobilními zařízeními nastala změna v myšlení

Princip přístupu k potřebným informacím se však vzhledem k okolnostem musel změnit a tvůrci podnikových informačních systémů museli zareagovat. Jejich zákazník dnes nepracuje s velkým monitorem nebo se dvěma, ale naopak s poměrně malým zařízením – tabletem, smartphonem a podobně. Jejich prostřednictvím chce získávat rychlý přehled o důležitých indikátorech. Potřebuje ke svým datům přistupovat bez nutnosti pracovat s klientem informačního systému a hledat informace v něm. A konečně potřebuje, aby výstupy z informačního systému na jeho zařízení dokázaly nejen podle potřeby informovat, ale například také v případě určité konkrétní situace třeba varovat. Krátce řečeno – s mobilními zařízeními nastala změna v myšlení a potřebách uživatelů informačních systémů a to nejen na nejvyšších pozicích. Informační systémy už dlouho umí poskytovat sady nejrůznějších informací, zvolených přesně podle potřeb konkrétního pracovníka. Je možné vytvořit jakousi „skládačku“ z toho, co právě jeho zajímá, co ke své práci potřebuje. Tyto informace mají pochopitelně chráněný přístup právě pro něj, případně pro jeho nadřízené.

 

Začneme u generálního ředitele... 

Ovšem jak sloučit tyto možnosti systémů s možnostmi mobilních zařízení? Aby to bylo možné, vytvářejí v posledních letech producenti podnikových informačních systémů miniaplikace na plochu počítače či některého z mobilních zařízení. Ty, které pomáhají uživatelům systémů Helios, se jmenují Helios Mini a jejich prostřednictvím může uživatel získávat zvolené informace ze systému buď odkudkoli přes internet na mobilní zařízení nebo je sledovat na svém počítači, aniž by musel spustit klienta systému. Informace se zobrazují formou jednoduchých srozumitelných indikátorů nebo tabulek.

Jak už bylo uvedeno, nejsou tyto chytré malé aplikace určeny pouze pro top management, nicméně s několika příklady, na které se nyní podíváme, začneme u generálního ředitele. Ten si pravděpodobně na svůj smartphone nechá instalovat například indikátor aktuálního stavu bankovních účtů či stav pohledávek a závazků. To však není zdaleka vše. Pokud si dá instalovat i hlášení narozenin zaměstnanců, může pak například ohromit recepční, kolem níž jde ráno do práce, protože jí popřeje, zdánlivě aniž by mu to kdokoli připomněl.

 

Na platformách Windows a Android

Ekonomický ředitel pak využije například indikátoru denního přehledu cash flow. Střední manažer ocení hlášení plánovaných dovolených, případně zástupu za jednotlivé pracovníky. A konečně mistr ve výrobě, který sebou po hale dost dobře nemůže nosit počítač, na smartphonu prostřednictvím příslušné miniaplikace bez problémů kontroluje stav nejdůležitějších výrobních operací. 

Helios Mini dnes fungují na platformách Windows a Android, a některé aplikace se též hodí na iPhone. Základní definice k nim probíhají v informačním systému. Odtud se také řídí přístupová práva k jednotlivým informacím. Na straně klienta je aplikace technicky reprezentována několika soubory typu HTML s javaScriptovým kódem, který má na starost připojení informačnímu systému, vyvolání sestav gadgetů a jejich zobrazení na ploše. Na straně mobilního zařízení je instalována aplikace, která pracuje podle nastavení z informačního systému. Vzhledem k tomu, že tyto rozsahem malé, ale významem velké aplikace ve spojení s mobilními zařízeními dokáží manažerům i ostatním pracovníkům velmi usnadnit práci a „uvolnit ruce“, dá se předpokládat, že právě jim bude patřit budoucnost práce s podnikovými informacemi.

 

 

Autorka je produktová manažerka systémů Helios ve společnosti Asseco Solutions

 

 

 

Byl pro vás článek přínosný?