Hlavní navigace

Měnové zasedání bankovní rady ČNB: sazby ponechány beze změny

24. 3. 2011

Sdílet

Dnes rozhodovala Česká národní banka (ČNB) o nastavení úrokových sazeb. Sazby zůstaly podle očekávání nezměněny, pravděpodobně se ale hlasovalo i o zvýšení sazeb o 25 bazických bodů.

Podle našeho výhledu by sazby ČNB měly růst od třetího čtvrtletí letošního roku. Rizikem je, že ČNB zvýší sazby dříve, už během květnového zasedání bankovní rady.

Pro ponechání sazeb na stávající úrovni hovořila aktuálně poměrně nízká úroveň inflace, téměř neexistující poptávkové inflační tlaky (tzn. rychlý růst mezd, pokles nezaměstnanosti či cokoliv, co by silněji podpořilo spotřebu) a také silnější koruna.

Čekáme, že stabilní a rekordně nízké úrokové sazby vydrží ještě několik měsíců. Dluhová krize v Evropě, která se v současných dnech znovu rozdmýchává, zvyšuje riziko a může vyústit v další rozpočtová opatření s negativním dopadem na ekonomický růst v Evropě a může přispět k oddálení avizovaného zpřísňování měnové politiky v eurozóně. Evropská centrální banka totiž v současné době bedlivě sleduje inflaci, která je vyšší než její cíl. V případě pozitivního vývoje a vyřešení dluhů bychom se tak mohli dočkat zvýšení sazeb v eurozóně brzy. A jelikož je naše ekonomika silně navázaná na evropské obchodní partnery, může to znamenat i lepší ekonomický výkon naší ekonomiky a dřívější utahování měnové politiky u nás.

 

 

Autor je makroekonomický analytik GE Money Bank

Byl pro vás článek přínosný?