Hlavní navigace

Na pozici finanční ředitelky pracuje 42 procent žen

23. 1. 2014

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Plných 90 procent žen pracuje na pozici finanční účetní, na pozicích vedoucí controllingu je již 72 procent mužů, a to i přesto, že poměr na pozici finanční controller je poměrně vyrovnaný. Funkci finančního manažera zastávalo necelých 70 procent žen.

Profese v oblasti financí jsou veřejností často chápány jako typicky mužské povolání, ve kterém je žena vnímána jako výjimka. To však není pravda přinejmenším v podnikových financích, jak dokládá nejnovější průzkum Platová studie pro finanční pozice – 2013, uskutečněný Českou asociací pro finanční řízení společně s Komorou certifikovaných účetních a společností Schulmeister Finance Professional Search. Výsledky průzkumu totiž ukázaly, že například na pozicích finančních účetních je až 90 procent žen, na pozicích hlavní účetní 86 procent žen. Na vyšších finančních pozicích zástupkyní něžného pohlaví již postupně ubývá. Na pozici finanční ředitelky jich pak pracuje již jen 42 procent.

 

Rozložení muži & ženy na pozicích v účetnictví, controllingu a finančním řízení 

Výsledky výzkumu poukazují na to, že ženy nejsou dostatečně reprezentovány především ve vysokých finančních pozicích, ač mají naopak velmi rozsáhlé zastoupení v celém sektoru účetnictví. Plných 90 procent žen pracuje na pozici finanční účetní, s postupem na vyšší pozice nastává spíše dominance mužů. Z průzkumu vyplývá, že na pozicích vedoucí controllingu je již 72 procent mužů, a to i přesto, že poměr na pozici finanční controller je poměrně vyrovnaný. Ve studii funkci finančního manažera zastávalo necelých 70 procent žen, pozici finančního ředitele v celkovém počtu jen 42 %.

 

Angličtina je samozřejmostí, jiný cizí jazyk výhodou 

Pouze 3 % respondentů průzkumu nemají znalost cizího jazyka. Plných 88 % dotázaných mluví anglicky a 38 % německy; přičemž na pozici finanční ředitel mluví anglicky 92 % a německy 45 % respondentů, na pozici finančního controllera 94 % anglicky a 40 % německy, na pozici finanční účetní 73 % anglicky a 24 % německy. Ze studie je rovněž vidět, že znalost anglického jazyka se stala běžným, předpokládaným požadavkem a znalost německého jazyka za anglickým sice „pokulhává“, je ale u respondentů studie České asociace pro finanční řízení, Komory certifikovaných účetních a společnosti Schulmeister Finance Professional Search nadprůměrně dobrá. V praxi je například hlavních účetních se znalostí německého jazyka nedostatek.

 

 

 

CS24

 

 

Byl pro vás článek přínosný?