Hlavní navigace

Na trhu fúzí a akvizic předstihly Čechy loni Polsko i Turecko a obsadily první místo ve střední a jihovýchodní Evropě

19. 3. 2014

Sdílet

 Autor: © lculig - Fotolia.com
Počet nákupů a prodejů firem vzrostl v ČR o padesát procent, Češi byli v roce 2013 také nejaktivnějšími investory v regionu. Skokanem minulého roku je v počtu fúzí a akvizic Bulharsko, kde nakupovali více i čeští investoři.

Český trh fúzí a akvizic dosáhl v roce 2013 nejlepšího výsledku za několik posledních let. Zatímco odhadovaná hodnota M&A trhu v regionu střední a jihovýchodní Evropy i přes vyšší počet realizovaných a oznámených transakcí oproti roku 2012 klesla, v Čechách vzrostl transakční trh v obou těchto kategoriích. V odhadované velikosti trhu obsadila Česká republika dokonce první místo v regionu a předstihla tak i Turecko a Polsko. V počtu transakcí jí patří čtvrté místo za Tureckem, Bulharskem a Polskem. Oproti minulosti je vidět také větší aktivita českých investorů na zahraničních trzích. Zde došlo k meziročnímu nárůstu z 21 na 42 transakcí (z toho 2 transakce byly pouze ohlášené). Nejatraktivnějšími sektory z pohledu investorů v ČR byly v roce 2013 nemovitosti, služby a výroba. Vyplývá to z výsledků žebříčku fúzí a akvizic „EY M&A Barometr v ČR a v regionu střední a jihovýchodní Evropy“ zpracovaného společností EY.

 

Významnou roli sehrály české firmy v zahraničí

Odhadovaný objem transakcí realizovaných na českém trhu fúzí a akvizic meziročně vzrostl o 21 % na 10,63 miliardy USD (v roce 2012 to bylo 8,32 miliardy USD). Tento nárůst byl způsoben především dvěma velkými transakcemi uzavřenými v minulém roce – akvizicemi společností Telefónica Czech Republic a Net4Gas. Tyto dvě transakce tvořily 51 % hodnoty všech transakcí v roce 2013 a byly zároveň největšími transakcemi v regionu. 

Petra Wendelová, partnerka společnosti EY pro fúze a akvizice, komentuje výsledky průzkumu: „Nejčerstvější žebříček lze určitě hodnotit jako úspěch České republiky a českých investorů, protože Polsko i Turecko jsou řádově větší ekonomiky. S uspokojením můžeme rovněž oznámit, že výsledky M&A aktivity co do odhadovaného objemu transakcí představují pro Čechy třetí rok růstu. Převážná většina transakcí jsou tzv. sekundární prodeje, které reflektují strategické změny v rozložení sil větších hráčů v konkrétním odvětví a regionu. Potěší rovněž fakt, že významnou roli sehrály české firmy v zahraničí, jejichž aktivita v posledních deseti letech systematicky narůstá.“

 

Ruch, kde zahraniční investoři jsou spíše zdrženliví

Počet uskutečněných transakcí stoupl v ČR ze 155 v roce 2012 na 233 v roce 2013, což představuje meziroční nárůst o 50 %. V případě přičtení ohlášených, ale dosud neuzavřených akvizic stoupne počet dokonce na 240 transakcí. Objem obchodů s uveřejněnou hodnotou v roce 2013 dosáhl 7,60 miliardy USD oproti 5,81 miliardy USD v předchozím roce. 

„Čechy profitují z dlouhodobého působení dnes již etablovaných investičních skupin jako je PPF, EPH, KKCG nebo Penta. Díky nim je český trh firem stále v pohybu i v dobách, kdy jsou zahraniční investoři zatím spíše zdrženliví. Za pět z deseti největších transakcí realizovaných v loňském roce vděčíme právě těmto skupinám, které se aktuálně více orientovaly na český trh,“ říká Petr Kříž, výkonný ředitel oddělení transakčního poradenství EY v České republice.

 

Čeští investoři investují převážně doma a za humny 

V roce 2013 pokračoval trend z předcházejících let, kdy nadpoloviční většina transakcí byla ryze tuzemská. V roce 2013 se jednalo o 56 % (oproti 60 % v předcházejícím roce).

Podíl akvizic, které tuzemští investoři realizovali v zahraničí, vzrostl ze 14 % v roce 2012 na 18 % v minulém roce. Jednalo se především o akvizice v sousedních zemích – na Slovensku (9) či v Německu (5). Výraznější nárůst jsme sledovali v Bulharsku, kde počet akvizic provedených českými investory stoupl z 1 na 4. 

Naproti tomu podíl zahraničních investic v Čechách zůstal nezměněn na úrovni 26 %. Nejvíce jich, stejně jako v minulosti, bylo z USA (13) a z Německa (11). Významnými hráči byli také investoři ze Švýcarska (6) a Velké Británie (5). Zahraniční investoři měli v loňském roce největší zájem o sektor výroby a realit. Podíl strategických investorů klesl z 80 % v roce 2012 na 70 % v roce 2013.

 

Nejatraktivnější odvětví pro fúze a akvizice 

Nejatraktivnějšími odvětvími mezi investory v roce 2013 byly nemovitosti (41 transakcí, pozn. analýza zachycuje pouze transakce realizované nemovitostními fondy či holdingy), služby (31 transakcí), výroba (28 transakcí) či maloobchod a velkoobchod (27 transakcí). Meziročně byl největší nárůst transakcí zaznamenán v sektoru stavebnictví (z 2 na 7), médií a telekomunikací (ze 4 na 13) a v chemickém průmyslu (z 2 na 6). Pokles v roce 2013 nastal pouze v sektoru výroby (o 3 % na 28 transakcí).

„Tabulka největších transakcí potvrzuje rovněž trend setrvalé atraktivity síťových odvětví a telekomunikačních společností. Vítězem se stala transakce společnosti Telefónica, “ říká Petra Wendelová.

 

Žebříček top 10 největších zveřejněných a ohlášených transakcí v roce 2013 (ČR) 

 

Cílová společnost (% podíl)

Stát cílové společnosti

Kupující

Země kupujícího

Hodnota transakce
(v mil. USD)

1

Telefónica Czech Republic, a.s. (66 %)

Česká republika

Skupina PPF

Česká republika

3 275

2

NET4GAS, s.r.o. (100 %)

Česká republika

Allianz Capital Partners Borealis Infrastructure Management

Německo, Kanada

2 124

3

STREDOSLOVENSKÁ ENERGETIKA, A.S. (49 %)

Slovensko

Energetický a průmyslový holding, a.s.

Česká republika

531

4

Elektrárna Chvaletice
(100 %)

Česká republika

Litvínovská uhelná a.s.

Česká republika

207

5

Portfolio budov v Amsterdamu, Haagu, Arnhemu, Rijswijku, Rotterdamu a Drontenu (100%)

Nizozemí

Skupina PPF

Česká republika

186

6

AVE Energie AG Oberösterreich Umwelt GmbH – aktivity ve střední a východní Evropě (100 %)

Střední a východní Evropa (6 států)

EP Industries, a.s.

Česká republika

143

7

Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava a.s. (49 %), Aqualia infraestructuras inženýring, s.r.o. (49 %)

Česká republika

Mitsui & Co., Ltd.

Japonsko

129

8

OKK Koksovny, a.s.
(100 %)

Česká republika

METALIMEX a.s.

Česká republika

126

9

Část skupiny Generali PPF Holding (navýšení o 51 %)

Rusko, Ukrajina, Kazachstán, Bělorusko

Skupina PPF

Česká republika

105

10

Multifunkční budova Trianon (100 %)

Česká republika

REICO investiční společnost České spořitelny, a.s.

Česká republika

71

Zdroj: EY M&A Barometr

Fúze a akvizice v regionu střední a jihovýchodní Evropy

 

Vedly telekomunikace a média, bankovnictví a finanční služby a energetika

Odhadovaná hodnota M&A trhu v regionu střední a jihovýchodní Evropy i přes vyšší počet realizovaných a oznámených transakcí oproti roku 2012 klesla. Trh fúzí a akvizic ve střední a jihovýchodní Evropě (Bulharsko, Česká republika, Chorvatsko, Řecko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko a Turecko) jako celek klesl v roce 2013 o 5,7 %. Česká republika obsadila v roce 2013 podle odhadované hodnoty realizovaných a odhadovaných transakcí první místo v regionu střední a jihovýchodní Evropy (10,63 miliard USD), na druhém místě skončilo Turecko (9 miliard USD) a na třetím místě Polsko (8,8 miliard USD). 

Nejvíce transakcí proběhlo v Turecku, tj. 343 transakcí (297 transakcí v roce 2012), na druhém místě skončilo Bulharsko: 290 transakcí (oproti 48 transakcím v roce 2012), na bronzové příčce pak Polsko s 270 transakcemi (276 transakcí v roce 2012) následováno Českou republikou s 233 transakcemi (155 v roce 2012). 

V  regionu bylo v roce 2013 oznámeno 1 467 realizovaných transakcí (1 108 v roce 2012) s odhadovanou celkovou velikostí 39,4 miliard USD (41,8 miliard USD v roce 2012). Nejatraktivnějšími obory podle počtu transakcí byly služby (176 transakcí), výroba (175 transakcí) a IT (167 transakcí). Z pohledu objemu realizovaných transakcí naopak vedly telekomunikace a média, bankovnictví a finanční služby a energetika. 

Domácí transakce byly nejvíce populární v Polsku, České republice a Turecku. Češi byli s 20 transakcemi nejvíce aktivními investory v regionu. Pouze 3,3 % transakcí překročilo hodnotu 100 mil. USD. Vůbec největšími transakcemi s oznámenou hodnotou v regionu střední a jihovýchodní Evropy byly v roce 2014 akvizice společností Telefónica Czech Republic za více než 3 275 mil. USD a Net4Gas za 2 124 mil. USD. 

 

Žebříček Top 10 největších transakcí v první polovině roku 2013 v regionu střední a jihovýchodní Evropy 

 

Cílová společnost

Stát

Kupující

Stát

Hodnota transakce v mil. USD

1

Telefonica Czech Republic a.s.

ČR

PPF

ČR

3 275

2

Net4gas s.r.o.

ČR

Allianz Capital Partners, Borealis infrastructure Inc.

Německo, Kanada

2 124

3

Bank Gospodarki

Żywnościowej SA*

Polsko

BNP Paribas SA

Francie

1 380

4

Emitel sp. Z o.o.

Polsko

Alinda Capital Partners LLC

USA

1 100

5

SBB d.o.o.

Srbsko

Kohlberg Kravis Roberts & Company

USA

1 000

6

Power-One assets Slovakia

Slovensko

ABB Group

Švýcarsko

1 000

7

Yapi Kredi Sigorta

Turecko

Allianz SE

Německo

913

8

Nordea Bank Polska SA

Polsko

PKO BP SA

Polsko

824

9

Cosmo Bulgaria Mobile ead

Bulharsko

Telenor ASA

Norsko

717

10

Follie (travel retail business)

Řecko

Dufry ag

Švýcarsko

703

Zdroj: EY M&A Barometr

*The deal is subject to the approval of the Polish Financial Supervision Authority

 

 

O průzkumu

M&A barometr vydávaný společností EY analyzuje veřejně dostupné informace pocházející

z různých renomovaných databází jako jsou DealWatch, mergermarket, Capital IQ, Zephyr nebo vlastní databáze EY. Data byla zpracována za 11 zemí z oblasti střední a jihovýchodní Evropy: Bulharsko, Českou republiku, Chorvatsko, Řecko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko a Turecko. 

M&A aktivity a data zahrnují nejen dokončené, ale nově i oznámené transakce mezi soukromými společnostmi. V analýze se nezohledňují následující transakce: převzetí menšinových podílů většinovým akcionářem, transakce na kapitálových trzích, akvizice licencí, společné podniky (joint-venture), investiční projekty „na zelené louce“ a privatizace.

Cloud24

 

 

Byl pro vás článek přínosný?