Hlavní navigace

Investoři sázejí na růst evropského nákupního chtíče, kupují obchodní centra a retail parky, náš region je in

19. 3. 2014

Sdílet

 Autor: © Syda Productions - Fotolia.com
V Čechách se tento trend projeví až v letošním a příštím roce. Vloni však už došlo k převodům například Staré Celnice či nákupního centra v Řepích v Praze anebo retail parků v Ostravě a Olomouci. Ostatně, investice do retailu ve střední Evropě mají i letos růst vedle Turecka a Francie nejstrměji na celém kontinentu. Zájem investorů o maloobchodní nemovitosti také potvrzuje nedávno uzavřený prodej Fashion Arena Outlet Centre společnosti Meyer Bergman.

Za 34 miliard eur nakoupili v roce 2013 investoři obchodní centra, retail parky a další maloobchodní formáty v Evropě. Podle mezinárodní poradenské společnosti DTZ jde v tomto segmentu trhu nemovitostí o skokový nárůst: dlouhodobý průměr investic do retailu činí 28 miliard eur. Nejaktivnější přitom investoři byli v posledním čtvrtletí loňského roku, kdy majitele změnily maloobchodní koncepty za 12 miliard eur. Doplňme, že investoři za celý rok 2013 koupili nemovitosti za 139 miliard eur, retail tak drží zhruba čtvrtinový podíl na celkovém objemu. V roce 2014 by se podle predikce DTZ měla částka plynoucí do evropského maloobchodu ještě zvýšit až na 38 mld. eur.

 

Teď už jen dohnat a předehnat....Británii a Německo

„Oněch pět miliard eur, o které meziročně vzrostly investice do retailu, odráží důvěru investorů v další růst spotřeby koncových zákazníků. A tím i nájemců. Region střední a východní Evropy spolu s Velkou Británií a Skandinávií budou v následujících letech vykazovat nadprůměrný růst spotřebních výdajů v Evropě. Stejně jako u zbytku investičního trhu i v případě maloobchodních nemovitostí se největší transakce odehrály ve Velké Británii a v Německu, do kterých směřovalo celkem 33 % respektive 27 % všech retailových investic. Skoro trojnásobný nárůst zájmu investorů ale hlásí i Španělsko nebo Itálie,“ komentuje výsledky Lenka Šindelářová, vedoucí oddělení Research & Consulting v pražské kanceláři DTZ. 

Podle DTZ se v Česku tento trend projeví až v letošním a příštím roce. Vloni však už došlo k převodům například Staré Celnice či nákupního centra v Řepích v Praze anebo retail parků v Ostravě a Olomouci. Ostatně, investice do retailu ve střední Evropě mají i letos růst vedle Turecka a Francie nejstrměji na celém kontinentu. Zájem investorů o maloobchodní nemovitosti také potvrzuje nedávno uzavřený prodej Fashion Arena Outlet Centre společnosti Meyer Bergman.

 

Akvizice po kontinentu, jižní státy nevyjímaje... 

Mezi investory jsou stále upřednostňována kvalitně obsazená a navštěvovaná obchodní centra, která představují 61 % celkového objemu maloobchodních investic za rok 2013. Vyjádřeno částkou jde o vzestup z 13,7 mld. eur za rok 2012 na 17 mld. eur v roce loňském. Evropskému retailovému trhu důvěřují zejména místní evropští investoři, kteří se na transakcích v roce 2013 podíleli 61 %. Zhruba třetinu všech maloobchodních nemovitostí nakoupili mimoevropští investoři, kteří se zaměřovali na celá portfolia, případně rozkládali akvizice po celém kontinentu, jižní státy nevyjímaje. 

Mezi kupujícími byly nejčastěji kapitálově silné investiční fondy. Pod největšími převody se na straně kupujících objevily významné a kapitálově silné společnosti a fondy jako Morgan Stanley, Starwood Capital Group, Tristan Capital Partners nebo Orion Capital Partners.

  

 

CS24

 

 

Byl pro vás článek přínosný?