Hlavní navigace

Návrat do práce může být stejně pohodový jako dovolená

12. 8. 2019

Sdílet

 Autor: (c) Stocked House Studio - Fotolia.com
Velká část zaměstnanců se vrátila nebo zakrátko vrátí do své práce z dovolené. Naskočení zpět do pracovního procesu bývá často obtížné. Poslední dny dovolené tak pro někoho znamenají velký stres. Místo posledních klidných chvil a načerpání energie už velká část lidí přemýšlí, kolik nepřečtených e-mailů v práci má, co všechno se dělo v jejich nepřítomnosti a co všechno budou muset po návratu udělat.

Nejen vysněná dovolená musí být naplánovaná. Před volnem je také důležité pomyslet na svůj návrat a co nejvíce si ho zpříjemnit. Není nic horšího než během dvou týdnů načerpat novou energii do práce a hned první den po návratu ji vyčerpat. „Obecně je dovolená velice důležitá pro regeneraci organismu, načerpání nových sil. Ve většině případů lze tedy předpokládat, že po dovolené bude váš výkon vyšší. Záleží ale i na tom, jak moc nás naše práce těší, jak moc nebo málo jsme k práci motivovaní, jaká byla naše dovolená… Pokud jsme v práci nešťastní, nebaví nás, nebo nám nedává smysl, pak nám pomyslné baterie nenabije ani dovolená snů,“ popisuje návrat do pracovního procesu psychoterapeut vzdělávací společnosti MgC Group Marek Zeman.

 

V dobře fungujících organizacích by mělo být myšleno i na odpočinek zaměstnanců, na jejich zastupitelnost v době volna, a tak by návrat do práce neměl být pro nikoho takovým šokem. V práci je dobré nezačínat hned tím nejnáročnějším. Lze se věnovat likvidaci jednorázových restů, něčemu, co se sice za tu dobu nahromadilo, ale co lze zvládnout a co má jasně vymezený začátek a konec, například vyřízení korespondence. Po dovolené by se zaměstnanci neměli přepínat a snažit se všechnu zameškanou práci dohnat během prvních dnů, jak potvrzuje i Marek Zeman: „Přetížení po návratu z dovolené nám většinou zkonzumuje velkou část čerstvé energie. Práce přesčas přinese sice krátkodobě vyšší výkon a produktivitu, ale dlouhodobě se tak člověk vystavuje riziku syndromu vyhoření, či přepracování včetně všech negativních psychických i somatických projevů. Preferovat bychom měli kvalitu nad kvantitou.“

CS24

 

Už před samotným odjezdem si lze práci po příjezdu zjednodušit. Ideální je si napsat seznam věcí, na kterých jsme pracovali, co je potřeba ještě dále vyřídit a na co se zaměřit. Není totiž dobré se od práce odstřihnout bez jediné poznámky, jak potvrzuje Marek Zeman: „Pokud lidé pracují v dlouhodobějším kontextu a musí na předchozí práci navazovat, bude velice důležité zmapovat si priority, zjistit aktuální situaci a podle toho prioritizovat jednotlivé činnosti. Znám ale i lidi, kteří po dovolené označí nepřečtené maily jako přečtené a začnou s čistým štítem a s myšlenkou, že co je důležité, to se samo ohlásí. Osobně tuto strategii příliš nedoporučuji, obecně věřím, že přehled o situaci a důležitých věcech je to, co nám dodává klid a sílu zvládat i náročné úkoly.“ A nejlepší je návrat z dovolené dobře naplánovat. Není nic horšího, než se vrátit večer nebo v noci a druhý den jít do práce. Obecně se doporučuje alespoň jeden nebo dva dny na aklimatizaci, kterou lze využít na naplánování týdne, k odpočinku po náročné cestě, vybalení věcí a zjištění, co se děje ve světě a v okolí.

Byl pro vás článek přínosný?