Hlavní navigace

Zvládání stresu: Je nutné nastavit si hranice pracovního života

8. 8. 2019

Sdílet

 Autor: © olly - Fotolia.com
Je důležité si začít uvědomovat dlouhodobý negativní vliv pracovního stresu a snažit se nějakým způsobem do svého denního programu zahrnout relaxační aktivity.

Advokátní kancelář Taylor Wessing Česká republika se v průzkumu o pracovním stresu v zaměstnání zabývala jeho nejčastějšími projevy a příznaky. A respondentů se dále ptala, co v boji proti přetížení dělají a jaké aktivity využívají. Motivem byla snaha zjistit, zda jsou lidé schopni si nastavit hranice pracovního stresu a sami si pomoci. Téměř 54 % dotázaných identifikovalo jako příznaky stresu únavu a nesoustředění se. Na druhém místě byla identifikována úzkost, podráždění a deprese, a to téměř v 52 % odpovědí. Pouze 12 % dotázaných se občas uchýlí k alkoholu. Průzkum provedla pro advokátní kancelář agentura STEM/MARK v červenci letošního roku.

 

Významným ukazatelem byly také problémy se spánkem u 38 % dotázaných a také bolest hlavy a svalů, a to až u 30 % respondentů. Mezi další významné ukazatele se řadí zažívací potíže, apatie a ztráta zájmu o práci i sex. Pokud dotazovaní odpovídali mimo nabídnutou škálu, uváděli také bolesti zad, kožní problémy či sklony k agresi. Dotazovaní mohli zaškrnout více ukazatelů.

 

Pokud se již člověk dostane do stresové situace na pracovišti, je důležité si začít uvědomovat její dlouhodobý negativní vliv a snažit se nějakým způsobem do svého denního programu zahrnout relaxační aktivity. Více jak 49 % respondentů dělá v boji proti stresu to, co jim naopak přináší potěšení a kompenzaci náročných situací, sportují, malují, 34 % si udělá víc času pro sebe na „dobití baterek“ a 31 % dotazovaných si nastavilo hranici svého pracovního života. Více jak 24 % dotazovaných zahájilo pravidlený spánkový režim a téměř 22 % se naučilo meditovat. Jen téměř 6 % respondentů vyhledalo odbornou pomoc.

 

A pokud porovnáme míru stresu v době, kdy byli dotazovaní neúměrně zatíženi a změnili původní zaměstnání, je patrné, že posunem do jiného týmu či změnou práce snížili míru pracovního stresu. Erwin Hanslik, vedoucí partner advokátní kanceláře Taylor Wessing Česká republika shrnuje: „A i když z našich životů stres nemizí mávnutím kouzelného proutku, dá se obecně říci, že proti stresu pomáhají úplně obyčejné věci, jen si tento fakt musíme včas uvědomit.“

 

O průzkumu: Průzkumu se zúčastnilo 513 dotazovaných, z toho 39 % osob bez maturity, 39 % bylo s maturitou a 22 % s vysokoškolským vzděláním. V průzkumu byly zapojeny všechny kraje České republiky.

CS24

 

Zdroj: Taylor Wessing

Byl pro vás článek přínosný?