Hlavní navigace

Návrh zákona o transparentnosti právnických osob

7. 5. 2012

Sdílet

 Autor: © Visual Concepts - Fotolia.com
Ministerstvo spravedlnosti předkládá do vlády návrh zákona o transparentnosti právnických osob, jehož cílem je minimalizovat rizika zneužívání „anonymních vlastnických struktur“ obchodních společností, jmenovitě například při zadávání veřejných zakázek.

Návrh sice zachovává institut listinných akcií na majitele, avšak společnost, která bude chtít mít i nadále listinné akcie na majitele, bude povinna je imobilizovat. V praxi to znamená, že akcie bude muset trvale fyzicky uložit u obchodníka s cennými papíry či v Centrálním depozitáři cenných papírů. Návrh zákona zakládá fikci, podle níž se od 1. ledna 2014 veškeré listinné akcie na majitele, které nebudou k uvedenému datu imobilizovány, budou automaticky považovat za listinné akcie na jméno.

Akcionáři společností, kteří mají akcie emitovány ve formě listinných akcií na majitele, tak v případě přijetí tohoto zákona budou mít v zásadě tři možnosti, jak uvést status akcií do souladu s novou právní úpravou. První alternativou je dobrovolná změna formy akcií na akcie na jméno. Druhou pak změna podoby akcií z listinných na akcie zaknihované tak, že je zaregistrují u centrálního depozitáře. Forma akcií na majitele může zůstat v případě jejich zaknihování zachována. Jako třetí alternativu zákon nabídne zmíněnou možnost imobilizace listinných akcií na majitele u licencovaného schovatele. 

 

Zdroj: KPMG

CS24

 

Foto: © Visual Concepts - Fotolia.com

Byl pro vás článek přínosný?