Hlavní navigace

Někteří ředitelé pracují takřka zadarmo

1. 8. 2016

Sdílet

 Autor: © Tijana - Fotolia.com
Jiní ovšem berou neuvěřitelné "kompenzace" za své úsílí... Otázka adekvátní výše platů výkonných ředitelů a top manažerů neustále vzbuzuje kontroverze. Existují ale i ti, kteří si žádný plat nenárokují a věří akciím svých společností.

Vyplývá to z analýzy serveru Guru Focus a údajů společnosti Stanton Chase, která se zaměřuje na vyhledávání vrcholových manažerů. V některých případech je plat výkonného ředitele podstatnou částí celkového firemního zisku. Analýza serveru Guru Focus tvrdí, že nejpřeplácenějším manažerem je David Zaslav, ředitel mediální společnosti Discovery. Ten si za rok 2015 vydělal 156 milionů dolarů a za přepláceného ho Guru Focus považuje proto, že na jeho plat bylo potřeba celých 13,4 % čistého zisku společnosti. „Nejedná se o výjimku, třeba David Dunkel ze společnosti Kforce loni obdržel 13,75 milionu dolarů, což bylo 32 % čistého zisku firmy. „Neuvěřitelná částka,“ říká Jozef Papp, ředitel české pobočky společnosti Stanton Chase, která se věnuje vyhledávání vrcholových manažerů.

 

Někdy je ohodnocení manažera v kontrastu s ekonomickými výsledky společnosti. Ředitel ropné společnosti BP Bob Dudley plánoval pro sebe vloni odměny o 20 % vyšší než rok před tím, takřka 16 mil. dolarů. Navzdory faktu, že BP vykázala rekordní ztrátu 5,2 miliard dolarů a propustila na pět tisíc zaměstnanců. Akcionáři zatáhli za záchrannou brzdu a odměňovací zprávu pro rok 2015 neschválili. Dudley měl smůlu, ale třeba šéfové konkurenčních firem Exxon a Chevron si vydělali více než on a přitom jejich společnosti zaznamenaly ještě větší pokles než BP.

Existují také manažeři na opačné straně spektra. Jsou tací, jejichž platy nedosahují ani výše odměn juniorních zaměstnanců. Žebříček podle indexu ratingové agentury Standard & Poor ukazuje na manažery v USA, kteří mají roční příjem 50 000 dolarů a méně. Mezi nimi si nejvyšší částku vydělal Richard Hayne, šéf Urban Outfitters, který v roce 2015 získal za svou práci odměnu ve výši 44 310 dolarů.


Na úplné „špici“ jsou pak manažeři Kosta Kartsotis z Fossil Group a David Liniger z RE/MAX. Oba pánové si nárokovali nulový plat. Může to být reakce na nepříznivou situaci. Například firma Fossil specializující se na hodinky nyní čelí ostré konkurenci v podobě chytrých nositelných zařízení. Příjem poklesl o 8 % a čistý zisk o 41 %.

 

Důvodem ovšem nemusí být ekonomické potíže, ale symbolické vyjádření. Což dokládá realitní firma RE/MAX, jejíž šéf si odepřel vlastní plat přes uspokojivý růst akcií o 8,9 %. „Když výkonný ředitel pobírá nízký nebo skoro žádný plat, dává tím jasný signál investorům. Říká jim tím, že peníze nejsou všechno a že má dlouhodobý zájem o fungování firmy a také zdůrazňuje zodpovědnost vůči zaměstnancům,“ říká Jozef Papp z poradenské firmy Stanton Chase.

 

Mezi další střídmé manažery patří například šéf Whole Foods John Mackey či Lawrence „Larry” Page, spoluzakladatel Googlu a ředitel společnosti Alphabet. Oběma za vedení svých společností náleží symbolická odměna jeden dolar. To ale nemusí nutně znamenat, že manažeři odcházejí s prázdnou. Jen je politika jejich příjmů založena jinak. „Třeba Page je se 6 % akcií firmy jejím největším jednotlivým akcionářem a mohl se tak vloni těšit takřka padesátiprocentnímu nárůstu hodnoty těchto akcií,“ vysvětluje Papp. Podobně je na tom Strauss Zelnick, šéf vydavatelství Take-Two Interactive, který při růstu společnosti o 16,1 % obdržel plat jen 20 914 dolarů. Ovšem i on věří ve výnosnost akcií své firmy.

Byl pro vás článek přínosný?