Hlavní navigace

Platební morálka Velké Británie je nejhorší v západní Evropě

1. 8. 2016

Sdílet

Téměř každá čtvrtá britská firma zde platí po termínu. Počet pozdních a nevymahatelných plateb se od loňského roku zvýšil o 14 procent.

Výsledky aktuálního průzkumu European Payment Practices 2016 ukazují, že se britská platební morálka od loňského roku výrazně zhoršila. Pozdě zde letos platí nebo vůbec neplatí až čtvrtina firem. „Brexit může mít vliv i na vymáhání pohledávek ve Velké Británii českými firmami. Bude ještě záležet na vyjednaných podmínkách odstoupení Velké Británie a na tom, které z v EU platných pravidel zůstanou zachovány. České firmy by přesto v následujících měsících měly více hlídat, zda jim platba za dodané služby a zboží došla, a s vymáháním peněz příliš nevyčkávat,“ doplňuje k výsledkům Vladimír Vachel, jednatel inkasní agentury EOS KSI Česká republika. Jako nejčastější důvod pro pozdní platby firmy v průzkumu uvádí nepříznivou ekonomickou situaci (29 %) a dočasné problémy s cashflow svých klientů (35 %).

 

Rok 2016 také přinesl změnu v rámci splatnosti pohledávek – průměrný termín splatnosti v rámci EU vyšplhal na 40 dní. „Britské firmy termín splatnosti firmám prodloužily dokonce až o čtyři dny, což je nejvíce ze sledovaných zemí západní Evropy. Brexit může navíc přinést další rozvolnění splatnosti faktur a celkové horšení platební morálky. Na přetřes se totiž dostanou evropské direktivy, které stanovují maximální povolenou splatnost faktur,“ dodává Vladimír Vachel.

 

Podle Czechtrade je Velká Británie čtvrtým nejdůležitějším exportním trhem pro české firmy, zejména pak v automobilovém průmyslu, potravinářství a stavebnictví. Firmy by tak měly být při uzavírání nových kontraktů opatrné. „Obzvlášť ve stavebním sektoru, kde panuje obecně nejmenší důslednost při platbách faktur, by podnikatelé měli být při zajišťování přeshraničních pohledávek obezřetnější,“ říká Vladimír Vachel a doplňuje: „Sjednávání dodávek do Velké Británie bude nyní vhodné kurzově více zajišťovat, případně zvážit jinou měnu kontraktu, jako Euro, které je díky kurzovým intervencím ČNB vůči CZK stabilnější. Kurz GBP bude v důsledku změny vnímání důvěryhodnosti Velké Británie pravděpodobně velmi proměnlivý.”

 

Metodika: Číselné údaje pochází z aktuálního průzkumu „European Payment Practices”, který proběhl na jaře v roce 2016. EOS Group se na platební morálku se dotázal 3 000 firem ve 14 evropských zemích, které jsou pro české subjekty zajímavé z hlediska exportu. Česká republika se průzkumu neúčastnila.

Byl pro vás článek přínosný?