Hlavní navigace

Novela zákona o dani z nemovitosti postoupena Senátu

Sdílet

Vládní návrh novely zákona o dani z nemovitostí, jehož cílem je eliminace určitých nejasností ve výkladu zdanění tzv. plošných staveb neboli zpevněných ploch pozemku (tisk 119), byl před nedávnem schválen Sněmovnou a postoupen Senátu.

Jedná se o návrh, u kterého vláda plánovala účinnost již od letošního roku, avšak vzhledem k volbám a jiným prioritám ve Sněmovně se dostal na pořad jednání až v první polovině letošního roku. Jeho účinnost byla tedy dle očekávání posunuta na 1. leden 2012.

Vláda novelou reaguje na rozhodování správních soudů, které v minulosti judikovaly, že plošné stavby nejsou nemovitou stavbou, ale součástí pozemku, a tudíž nemohou být předmětem daně ze staveb (například parkoviště uvnitř podnikatelských areálů, výstavní plochy, plochy pro překládání zboží apod.). Výjimkou jsou podle judikatury místní a účelové komunikace běžného provedení, které jsou obvykle věcí v právním smyslu a může se s nimi disponovat samostatně, odděleně od pozemku, na kterém jsou postaveny – tyto tedy vždy byly a jsou předmětem daně ze staveb.

Návrh vychází z přijetí koncepce nemovité věci tak, jak je definována v občanském zákoníku. Poplatník musí tedy z tohoto úhlu každou plošnou stavbu posoudit a zařadit ji buď pod stavby, nebo pod zpevněnou plochu pozemku, pro kterou novela zavádí zvláštní sazbu v rámci daně z pozemků, a to ve výši 1 Kč nebo 5 Kč za metr čtvereční podle druhu podnikání.

 

soutez_casestudy

 

Zdroj: KPMG

Byl pro vás článek přínosný?