Hlavní navigace

Novela zákona o DPH schválena Poslaneckou sněmovnou

17. 10. 2012

Sdílet

 Autor: © shoot4u - Fotolia.com
Poslanecká sněmovna schválila koncem září ve třetím čtení tzv. technickou novelu zákona o DPH, která by z velké části měla nabýt účinnosti 1. ledna 2013. Jelikož tato novela neobsahuje žádná ustanovení, která by se týkala daňových sazeb, bude s velkou pravděpodobností schválena.

V rámci třetího čtení schválila Poslanecká sněmovna několik pozměňovacích návrhů. Z těchto schválených návrhů bychom chtěli upozornit zejména na následující: 

* Zdaňovací období – zdaňovacím obdobím by měl být pro všechny poplatníky obecně kalendářní měsíc. U nových plátců bude změna na čtvrtletní zdaňovací období možná (s určitou výjimkou) až po uplynutí dvou kalendářních let od registrace. U stávajících čtvrtletních plátců bude za určitých podmínek možné zachování čtvrtletního období i v budoucnosti.

* Činnosti pojišťovacích a zajišťovacích zprostředkovatelů – novela oproti původnímu návrhu osvobozuje u těchto osob od DPH (bez nároku na odpočet) všechny služby související s pojištěním nebo zajištěním.

* Rozšíření ručení za odvod DPH – pozměňovací návrh rozšířil okruh situací, v nichž odběratel ze zákona ručí za odvod DPH z přijatého plnění. Nově bude ručit také příjemce plnění, který nakoupil pohonné hmoty od distributora pohonných hmot, pokud tento nebyl jako distributor řádně registrován (dle zákona o pohonných hmotách). 

Jak jsme již uvedli výše, novelu, která by měla mimo jiné upravit s účinností od 1. ledna 2013 sazby DPH, projednala v prvním čtení Poslanecká sněmovna (tisk 801). Pokud by novelu neschválila, bude od 1. ledna 2013 platit jednotná sazba DPH 17,5 %, schválená již v roce 2011.

 

Novinkám v oblasti DPH se bude věnovat také tradiční seminář, který KPMG připravuje na závěr října 2012. V případě zájmu o další informace týkající se semináře kontaktujte Janu Kožíškovou (jkoziskova@kpmg.cz).

 

soutez_casestudy

 

Zdroj: KPMG

Byl pro vás článek přínosný?