Hlavní navigace

Osočování živnostníků z nízkých daní je chybné

13. 1. 2015

Sdílet

 Autor: © artush - Fotolia.com
Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) upozorňuje, že v souvislosti se zveřejněním výsledků plnění státního rozpočtu za rok 2014 dochází k nesprávnému výkladu skutečně odvedených daní z příjmů OSVČ. Zavádějící je informace, že živnostníci odvedli za rok 2014 částku 600 milionů korun, což byl pokles vůči předcházejícímu období.

Osočování živnostníků z nízkých daní je založeno na chybné úvaze. Chybný výklad spočívá nesprávném ztotožňování příjmu z daně z příjmu fyzických osob (DPFO) s daní od osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). DPFO v sobě sice zahrnuje daně živnostníků, ale je to současně příjmový účet od všech fyzických osob, které podají daňové přiznání. Je tedy „zatížen“ mnoha dalšími vlivy, nesouvisejícími s podnikáním, mj. například slevou na dani starobních důchodců, daňovým zvýhodněním hypoték apod.

 

Uvedené číslo je tedy z pohledu příjmů do státního rozpočtu v pořádku, ale z pohledu faktického odvodu daně z příjmů OSVČ zcela irelevantní. Skutečný odvod OSVČ je v roce 2014 přibližně 4 miliardy korun, což znamená naopak nárůst vůči roku 2013.

 

Předseda AMSP ČR Karel Havlíček to komentuje: „Ti, kteří trvale obviňují živnostníky z nedostatečného odvádění daní a argumentují odvody deset let starými, by se nejdříve měli seznámit s mechanismem vykazování daně z příjmů, všemi vlivy a potom vyřknout závěr. Nejenže se porovnává neporovnatelné, ale navíc je výpočet většinou odvozen na základě chybné úvahy. Jakkoliv to zní nelogicky, přesný odvod daně z příjmu OSVČ je díky nastavenému mechanismu v konkrétním roce pouze odhadnutelný, srovnávat v čase je potom úplný nesmysl, neboť v každém roce byl jiný režim daňových výhod nepodnikatelských subjektů, což se na účtu okamžitě projeví.“

ČTĚTE TAKÉ:

→ Co si myslí malí podnikatelé o elektronické evidenci tržeb (EET)?
Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) představila výsledky nejrozsáhlejšího průzkumu mezi českými drobnými podnikateli k připravovanému opatření – elektronické evidenci tržeb (EET), kterou Ministerstvo financí plánuje postupně zavádět od 1.1.2016. Postoj malých podnikatelů je méně negativní, než bychom čekali.

CS24

→ Elektronická evidence tržeb se vyhne malým podnikatelům. Nebude ani účtenková loterie
Ministerstvo financí plánuje postupně zavádět od 1.1.2016 nové opatření – elektronickou evidenci tržeb (EET). U nejmenších podnikatelů se zatím opatření odkládá na rok 2017.

G+

Byl pro vás článek přínosný?