Hlavní navigace

Platy v českém ITC v roce 2016: Rostou a porostou

15. 7. 2016

Sdílet

 Autor: © Tijana - Fotolia.com
Nedávno zveřejněný průzkum personální agentury Grafton Recruitment přinesl několik příznivých zpráv pro IT profesionály. Tou hlavní je, že je na trhu dostatek volných míst. Díky tomu se firmy snaží vylepšovat podmínky, a to jak v oblasti finančního ohodnocení, tak i nefinančních benefitů.

Chybí 20.000 ITC profesionálů

 

Obor informačních technologií patří k segmentům, které hlásí největší nedostatek pracovníků. Poptávka po IT službách kontinuálně roste s tím, jak stoupá náročnost IT činností v celé ekonomice. Firmy řeší i kvalifikační nesoulad, kdy školy pomalu reagují na trendy pracovního trhu a úroveň technických znalostí klesá. Nedostatek lidských zdrojů se nejvíce projevuje u kvalifikovaných specialistů. Nedostatkovým zbožím jsou zejména programátoři pro vývoj desktopových, webových a mobilních aplikací a odborníci na IT bezpečnost.

 

Vysoká je také poptávka po odbornících specializujících se na big data a datovou analýzu. Nedostatek lidí způsobuje velkou konkurenci mezi firmami a boj o zaměstnance – společnosti musejí často soupeřit i o ty kandidáty, kteří jejich původní požadavky splňují jen částečně, a větší příležitosti získávají i čerství absolventi škol.

 

Souboj v poskytování benefitů 

 

Úspěšnější jsou společnosti, které vsadily na aktivní a rychlé jednání ve spojení s nabídkou atraktivních podmínek zaměstnání. Nejde přitom jen o atraktivní mzdu, ale i o pracovní prostředí, práci na zajímavých projektech a možnosti profesního růstu a vzdělávání.

 

Nový fenomén: sdílené podnikové služby

 

IT profesionálové jsou velmi často poptávaní i pro dynamicky rostoucí obor sdílených podnikových služeb (tzv. business services). Pro tuto oblast je však nutností velmi dobrá znalost cizích jazyků – angličtina je považována za standard a přínosem je znalost dalšího evropského jazyka na plynulé úrovni. Nejžádanější jsou němčina, francouzština a holandština.

 

Nejčastěji poptávanými pozicemi jsou pro IT centra pracovníci do helpdesku a specialisté na síťové technologie, systémovou podporu, virtualizaci a aplikační podporu.

 

Regionální rozdíly

 

Pro obor informačních technologií jsou typické velké regionální mzdové rozdíly. Například zatímco si systémový architekt v Praze může vydělat až 100.000 Kč, v Brně 90.000 Kč, v Plzni či Ostravě 70.000 Kč a v Olomouci dokonce jen 55.000 Kč. Podobné rozdíly lze nalézt téměř u všech pozic.

 

soutez_casestudy

Grafton, platy v ITC 2016Tabulka platů v českém IT a telekomunikacích 

(Zdroj: Grafton Recruitment,
vyšlo v ročence TOP100 ICT firem v České republice)

Byl pro vás článek přínosný?