Hlavní navigace

Počty insolvenčních návrhů fyzických osob pokračují v mírném poklesu

14. 7. 2016

Sdílet

 Autor: © Visual Concepts - Fotolia.com
Pokračuje trend, který byl zahájen v roce 2015. V pololetí 2016 je počet insolvenčních návrhů spotřebitelů nižší proti stejnému období roku 2015 o 8,48%. Přesto zadlužování fyzických osob roste.

Insolvenci fyzických osob je možné řešit oddlužením. Oddlužení probíhá buď formou zpeněžení majetku dlužníka nebo plněním splátkového kalendáře, kdy dlužník musí během 5 let splatit věřitelům alespoň 30% dluhu. Pokud dlužník není schopen řešit úpadek oddlužením, je prohlašován konkurz.

V červnu 2016 požádalo o oddlužení celkem 2334 osob. Ze všech žádostí bylo oddlužení povoleno v 2047 případech. Oddlužení formou zpeněžení majetku využilo v červnu 2016 57 dlužníků. V ostatních případech bylo oddlužení řešeno nastavením splátkového kalendáře.

 

Počet návrhů na oddlužení klesl za období 1 – 6 2016 proti stejnému období 2015 o 6%. Klesl i počet schválených oddlužení o 1,6% a počet dlužníků, kteří řeší oddlužení zpeněžením majetku o 16,53%.

 

Ministerstvo spravedlnosti připravuje další novelu Insolvenčního zákona. Ta má umožnit širšímu okruhu dlužníků využít nástroj oddlužení. Zatím je připravena pouze pracovní verze, v níž se uvažuje o možnosti prodloužit celkovou dobu oddlužení a odstranit současnou spodní hranici nutnou pro vstup do oddlužení. Nyní jsou v platnosti podmínky, že dlužník musí během 5 let splatit věřitelům alespoň 30% dluhu.

 

Osobní bankroty, časový vývoj

Počty navrhovaných a schválených oddlužení v ČR
Zdroj: insolvenční rejstřík, Creditreform


Optimistická očekávání společnosti Creditreform pro rok 2016 se potvrzují. Optimismus na trhu a rostoucí zakázky firem umožňují predikovat klesající počty insolvenčních návrhů v segmentu firem i pro druhé pololetí roku 2016. Situaci u spotřebitelů však nelze odhodnout tak jednoznačně. Vzhledem k ekonomickému vývoji očekáváme také spíš klesající tendence v počtu insolvenčních návrhů spotřebitelů. Paradoxně situaci v této skupině může negativně ovlivnit rostoucí poptávka domácností. Vyšší důvěra spotřebitelů v ekonomiku a trh práce může opět roztočit úvěrovou spirálu, kterou část spotřebitelů nemusí ustát. Permanentní zadlužování potvrzují i data ČNB.

soutez_casestudy

 

Zdroj: Creditreform

Byl pro vás článek přínosný?