Hlavní navigace

Plíživá kybernetizace? Včera se konala se první elektronická veřejná dražba

Sdílet

 Autor: © arahan - Fotolia.com
Společnost Eurodražby.cz, působící v oblasti nedobrovolných dražeb, uskutečnila dne 7. února 2013 historicky první elektronickou veřejnou dražbu. Jednalo se o dobrovolnou dražbu rodinného domu, o finální částce licitovalo online sedm zájemců.

„V oblasti veřejných dražeb došlo k 1. lednu 2013 k významné změně. Veřejné dražby, dobrovolné a nedobrovolné, je nově možné provádět zcela elektronicky. To zatím bylo možné jen u exekučních dražeb. Jsem přesvědčen, že tento krok povede k ještě větší popularizaci dražeb nemovitostí. Hlavními výhodami elektronických dražeb jsou ještě větší transparentnost, dostupnost, časová nenáročnost a flexibilita. Současně větší zájem o nemovitosti v dražbě může vést k vyšším finálním cenám, což ocení nejen věřitelé, ale také dlužníci. Ti tak snadněji pokryjí své závazky a peníze navíc jim zůstanou,“ komentoval Radim Hasman, předseda představenstva Eurodražby.cz.

 

Odpadne zdlouhavé cestování a čekání 

Veřejné dražby jsou nedílnou součástí českého realitního trhu, jejich počet rok od roku roste. Je to částečně dáno ekonomickou situací, ale také tím, že zaručují věřitelům, což jsou v mnoha případech banky, rychlý a efektivní prodej nemovitostí, na kterých je zástavní právo. Tím, že je možné provádět dražby elektronicky, se rozšíří možnosti zájemců o tyto nemovitosti. U elektronických dražeb

odpadne zdlouhavé cestování a čekání. Licitovat se tak dá z pohodlí domu či kanceláře nebo z dovolené, stačí mít jen připojení na internet. 

 

 

 

 

Byl pro vás článek přínosný?